Trump: ‘Fed is het enige probleem van de Amerikaanse economie’
Trump noemde de Federal Reserve het enige probleem van de economie in zijn land. Foto: AP

De Amerikaanse effectenbeurzen zijn maandag in mineur gesloten. De shutdown van de Amerikaanse overheid baarde beleggers zorgen, net als berichten dat president Donald Trump Fed-baas Jerome Powell wilde ontslaan.

De Dow-Jonesindex sloot de verkorte handelsdag 2,9 procent lager op 21.792,20 punten. Nog nooit presteerde de Dow Jones zo slecht op kerstavond. Ook de brede S&P 500 zette een nieuw record neer. Die graadmeter leverde 2,7 procent in tot 2.351,10 punten. Techbeurs Nasdaq ging 2,2 procent omlaag tot 6.192,92 punten.

In de Verenigde Staten zijn bepaalde overheidsdiensten stilgelegd omdat er geen overeenstemming is over de nieuwe staatsbegroting. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, heeft contact gehad met topbankiers om de financiële markten te kalmeren met het oog op de shutdown.

‘Fed mist finesse bij het putten’

Ook veroorzaakte president Donald Trump maandag onrust op de beurs, door in een tweet zwaar uit te halen naar de Fed. Hij noemde de Federal Reserve het enige probleem van de economie in zijn land. Trump twitterde dat de Amerikaanse koepel van centrale banken ‘geen gevoel voor de markt’ heeft. Ook snapt de Fed volgens hem niets van ‘noodzakelijke handelsoorlogen, de sterke dollar of zelfs Democratische shutdowns vanwege de grens’. Trump vergeleek de Fed verder met een sterke golfer die heel hard en ver kan slaan, maar de finesse mist bij het putten. Na de tweet verloor de Dow Jones meer dan 500 punten, om daarna weer licht op te veren.

De euro noteerde op 1,1419 dollar, tegen 1,1409 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,6 procent minder op 43,97 dollar. Brentolie daalde 3,9 procent in waarde tot 51,72 dollar per vat.

Wall Street blijft dinsdag gesloten, maar is op tweede kerstdag gewoon open.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in