Kernreactor Tihange 3 mag vroeger heropgestart worden
De heropstart van Tihange 3 was aanvankelijk pas voorzien begin maart 2019. Foto: ISOPIX

Engie Electrabel zal kernreactor Tihange 3 op 7 januari weer opstarten. De nucleaire waakhond Fanc geeft daarvoor de toestemming.

De heropstart van Tihange 3 was aanvankelijk pas voorzien begin maart 2019. De terugkeer van centrale Tihange 3 werd ‘cruciaal’ voor de bevoorradingszekerheid, nadat uitbater Engie Electrabel vorige week bekendmaakte dat kernreactoren Doel 1 en Doel 2 langer onbeschikbaar zullen zijn dan tot nu toe gedacht. Doel 2 zal onbeschikbaar zijn tot 28 januari en Doel 1 tot 15 maart 2019.

Tihange 3 ligt sinds eind maart stil, omdat in het gewapend beton van de bunker, een gebouw in het niet-nucleaire deel van de centrale, afwijkingen werden vastgesteld. Het Fanc heeft de uitgebreide reparaties nu goedgekeurd.

Nieuwe dakplaat

De impact van het probleem met de betonwapening bleek na analyse overigens minder erg dan eerst gedacht, zegt het Fanc maandag in een persbericht. Berekeningen toonden aan dat het gebouw met de bestaande wapening nog voldoende bestand is tegen bijvoorbeeld een vliegtuiginslag. 

Wel heeft de uitbater er zich toe verbonden een nieuwe dakplaat op het gebouw te plaatsen om nog extra veiligheidsmarges in te bouwen. Daarom moet de reactor echter weer stilgelegd worden. Die werken zullen gebeuren tijdens de eerstvolgende geplande stop over 18 maanden.

Situatie 'vrij beheersbaar'

Als Tihange 3 – die een grotere capaciteit heeft dan de centrales Doel 1 en 2 samen – weer aan het net gekoppeld kan worden, zal de situatie op de stroommarkt in januari en februari ‘vrij beheersbaar’ zijn, aldus hoogspanningsbeheerder Elia.

Januari en februari worden de meest kritieke maanden voor de stroombevoorrading in ons land.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig