Gentse liberale schepen: ‘Wij zijn er gerust in, Souguir is correct benoemd’
Gentse schepen Sofie Bracke. Foto: belga
‘Het staat iedereen vrij om naar de statutaire commissie te stappen, maar wij zijn er zeker van dat alles correct is verlopen’, zegt de Gentse schepen Sofie Bracke. Ze reageert daarmee op een brief waarin alle liberale oud-schepenen vragen dat Sami Souguir zich terugtrekt en dat Christophe Peeters alsnog schepen wordt in Gent.

Sas van Rouveroij, Geert Versnick, Erwin Devriendt, Frank Wijnakker, Catharina Segers en Guy Serraes: alle oud-schepenen voor Open VLD in Gent hebben een gezamenlijke brief aan voorzitster Gwendolyn Rutten en aan burgemeester Mathias De Clercq geschreven. Daarin eisen ze dat Christophe Peeters schepen wordt en niet Sami Souguir. De brief staat in Het Laatste Nieuws.

‘Het staat iedereen vrij om naar de statutaire commissie te stappen, maar wij zijn er zeker van dat alles correct is verlopen’, antwoordt de Gentse schepen Sofie Bracke op de brief.

‘Die brief is niet nieuw, maar dateert van de dag na de aanduiding van Souguir’, zegt Bracke nog. ‘Ik begrijp dat de aanstelling van Souguir verrassend was en een zekere verdeeldheid veroorzaakt. Maar we moeten nu de bladzijde omslaan en niet blijven meegaan in de verscheurdheid.’

Ze wijst er ook op dat het iedereen vrij staat om de aanstelling van Souguir bij de statutaire commissie van de partij aan te vechten. ‘Maar wij zijn er zeker van dat alles correct is verlopen. Souguir zal op 3 januari de eed afleggen.’

Souguir zelf wil geen commentaar geven op de brief. Nieuwbakken burgemeester Mathias De Clercq was niet bereikbaar voor commentaar. 

Wat staat er nog meer in de brief?

In de bewuste brief van de voormalige liberale kopstukken staat:  'Wij menen dat wat gebeurd is, indruist tegen de belangen van de partij want Sami is op basis van een foute en misleidende procedure gekozen door het bestuur. Aangezien Mick Daman (lokaal voorzitter van Open VLD, red.) openbaar schuldig pleit en ontslag heeft genomen, betekent deze expliciete schuldbekentenis tevens dat de partijvoordacht onregelmatig is. Aangezien de procedure onregelmatig was, is ook het resultaat zo en kan er geen gevolg aan worden gegeven.'

De briefschrijvers vinden derhalve dat Souguirs voordracht moet ingetrokken worden. Dat het eigenlijk te laat is daarvoor, betwisten de liberale kopstukken, want ze schrijven: 'Hoe dit decretaal op een correcte manier kan worden afgewikkeld, moet worden bekeken. Desgevallend met een aanstelling waarna onmiddellijk ontslag volgt. Indien hij (Souguir, red.) dat niet inziet, wordt hem dat inzicht bijgebracht.'

Bovendien verwittigen ze burgemeester Mathias De Clercq dat 'minstens één bestuurslid een klacht zal indienen bij de statutaire commissie van de partij, en dat het Peeters vrij staat een burgerlijke procedure op te starten, omdat hij door de onregelmatige procedure schade lijdt'.

En opvallend: 'We hebben de politieke loyauteit en de fair play om deze mail intern te houden.' Wat alvast niet gelukt is, getuige het artikel in Het Laatste Nieuws.

(Voor wie de naam van Fientje Moerman mist als ondertekenaar: haar werd niet gevraagd de brief te ondertekenen omdat zij rechter is bij het Grondwettelijk Hof en de briefschrijvers, zo schrijven ze, 'haar onafhankelijkheid als rechter niet in het gedrang wilden brengen'.)

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in