Onduidelijkheid blijft over derde Antwerpse SP.A-schepen
Op het officiële portret ontbreekt nog één SP.A-schepen. Foto: Ana Izamska / Stad Antwerpen
Ook na de goedkeuring van het Antwerpse bestuursakkoord staat nog niet vast wie de derde SP.A’er in het Antwerpse schepencollege wordt. Bij de voorstelling van het nieuwe stadsbestuur is die naam voorlopig nog niet ingevuld.

Dat blijkt uit een mededeling van het stadsbestuur.  In plaats van de naam van de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten staat daar 'wordt later bekendgemaakt'. Het ligt wel al vast dat het een SP.A'er wordt die de individuele OCMW-dossiers moet beoordelen.

Over wie de derde SP.A schepen wordt, is het nog koffiedik kijken. Naast Meeuws en Beels heeft SP.A nog vier gemeenteraadsleden in Antwerpen. Drie van hen hebben een schepenambt al expliciet afgewezen. Het gaat Guler Turan, Karim Bachar en Hicham El Mzairh. Zij stemden ook tegen het bestuursakkoord. Yasmine Kherbache komt als vierde lid in principe niet in aanmerking, anders zou ze omwille van de decumulregels van de partij moeten opstappen als Vlaams Parlementslid.

Omdat voorlopig dus geen enkele SP.A'er staat te springen om de derde functie in te vullen, zou het kunnen dat het nog even duurt voordat er een structurele oplossing is gevonden. In dat geval is het mogelijk dat Tom Meeuws zelf tijdelijk die bevoegdheid erbij neemt, klinkt het in SP.A-kringen. 

Dit is de volledige samenstelling van het stadsbestuur van N-VA, SP.A en Open VLD:

  • burgemeester Bart De Wever (N-VA), bevoegd voor bestuurszaken, evenementen, externe relaties en erfgoed
  • Koen Kennis (N-VA), Eerste schepen, bevoegd voor financiën, mobiliteit, groen, middenstand en decentralisatie
  • Jinnih Beels (SP.A), schepen bevoegd voor onderwijs, jeugd, en integratie en inburgering
  • Annick De Ridder (N-VA), schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening
  • Claude Marinower (Open VLD), schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
  • Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
  • Tom Meeuws (SP.A), schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, gelijke kansen, sociale economie, leefmilieu en erediensten
  • Ludo Van Campenhout (N-VA), schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
  • Fons Duchateau (N-VA), voorzitter van AG VESPA, schepen bevoegd voor wonen, patrimonium, toerisme, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
  • Nog één iemand van SP.A, die als toegevoegd schepen voorzitter wordt van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten.

Vrouw?

In de Zevende Dag gaven zowel  De Wever als SP.A-voorzitter John Crombez aan dat er nog een derde SP.A'er zou worden toegevoegd. In het VTM-journaal voegde De Wever daar nog aan toe dat hij hoopt dat dit een vrouw zal zijn.

De Wever zei in De Zevende Dag ook te kunnen begrijpen dat er bij sommige SP.A-leden weerstand is. Hij spreekt van de lange weg ‘van vergif naar vergiffenis’. Volgens De Wever moet het vertrouwen nog groeien, maar is dat er wel degelijk. ‘Het is logisch dat de mensen die mee aan tafel zaten dat vertrouwen hebben, maar de anderen niet’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig