Italiaanse Senaat stemt toch in met strengere begroting
Tot in de Senaat toe werd actie gevoerd tegen de begroting Foto: EPA-EFE

De Italiaanse Senaat heeft alsnog de herziene en gecorrigeerde begroting goedgekeurd. Dat gebeurde na een lange krachtmeting met de Europese Commissie, die de eerste versie had verworpen.

De herziene tekst moet nog worden goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden, die zich hierover zal buigen op 28 of 29 december.

Met 167 stemmen voor, 78 tegen en drie onthoudingen, stemden de senatoren rond 2.30 uur voor de nieuwe tekst die enkele uren eerder werd gepresenteerd door de regering van nationale eenheid gevormd door de Liga en de Vijfsterrenbeweging en die tot stand kwam na enkele weken onderhandelen met de Europese Commissie.

De centrumlinkse Partito Democratico wil nog naar de constitutionele raad stappen omdat de senatoren niet voldoende tijd hebben gekregen om de tekst die hen werd voorgelegd te bestuderen.

Na het akkoord dat woensdag met de EU is bereikt om een buitensporigtekortprocedure te voorkomen, voorziet deze tekst in een overheidstekort van 2,04 procent van het bruto binnenlands product (BBP) -tegenover 2, 4 procent aanvankelijk- met een groeivoorspelling van 1 procent voor volgend jaar, in plaats van 1,5 procent.

Dat moet een verslechtering voorkomen van de enorme Italiaanse schuld, die meer dan 130 procent van zijn bbp bedraagt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in