Bij een tsunami in de zeestraat van Soenda, tussen de Indonesische eilanden Java en Sumatra, zijn zaterdag minstens 222 mensen om het leven gekomen. Er zijn ook nog tientallen vermisten en honderden gewonden, dus mogelijk loopt dat aantal nog op.

Zo maakten de autoriteiten zondagochtend bekend. Er vielen ook 843 gewonden, 85 mensen zijn als vermist opgegeven. Tientallen gebouwen raakten beschadigd.

Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog aanzienlijk zal stijgen. De vloedgolf raasde midden het vakantieseizoen over populaire toeristenstranden. De overheid is nog steeds informatie aan het verzamelen vanuit de gebieden waar de tsunami toesloeg.

Vulkaan

De tsunami werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatoa, die op een eiland in de zeestraat ligt. De vulkaanuitbarsting vond plaats rond 21.03 uur plaatselijke tijd en 24 minuten later kwam de tsunami aan land. De tsunami kwam onverwacht, er zou geen alarm afgekondigd zijn.

De meeste slachtoffers vielen in verschillende dorpen in de provincies Lampung op Sumatra en Banten op Java. Vooral in die laatste provincie zou er veel schade zijn. De regio is ook bij toeristen populair, onder meer om te surfen. Op Carita Beach in Nanten zijn 430 huizen, negen hotels en tientallen boten en auto’s vernield. 

Concert

Een deel van de slachtoffers viel op een concert, dat op het moment van de tsunami plaatsvond in een tent op het strand. De tsunami kwam van achter het podium, en sleurde bandleden en concertgangers mee. 

Weggespoeld

De Noors Øystein Lund Andersen moest vluchten toen hij op de strand foto’s aan het nemen was van de vulkaan. “Ik zag een grote golf die vijftien à twintig meter landinwaarts trok. Een volgende golf spoelde het hotel binnen en spoelde auto’s weg. We zijn erin geslaagd door het bos naar hoger gelegen gebied te trekken, waar we nu worden opgevangen door de lokale bevolking. We zijn gelukkig ongedeerd”, schrijft hij.