Initiatiefnemer ‘gele hesjes’ opgepakt in Parijs
Foto: EPA-EFE

Bij manifestaties van de ‘gele hesjes’ zaterdag in Parijs zijn 65 mensen opgepakt. Vier zitten ook achter de tralies, onder wie Eric Drouet, één van de initiatiefnemers van de burgerbeweging. Ook in Brussel en Antwerpen waren vandaag protesten door de 'gele hesjes'.

De 33-jarige Drouet, een vrachtwagenchauffeur, werd zaterdagnamiddag opgepakt. Medio oktober riep hij op zijn Facebookpagina op tot “een nationale blokkade tegen de stijging van de brandstofprijzen”. Zijn oproep werd snel gevolgd door tienduizenden mensen, en protest overal in Frankrijk tegen de stijgende levensduurte.

In vergelijking met de voorbije weken is het protest danig afgezwakt, met zaterdag slechts kleine, wanordelijke manifestaties in Parijs. Aan een tolstation aan de Frans-Spaanse grens waren er zaterdag enkele honderden ‘gele hesjes’, maar zij werden door de ordetroepen met traangas verdreven.

Brussel en Antwerpen

Ook in ons land waren er vandaag protesten door de 'gele hesjes', in Brussel en Antwerpen. In de hoofdstad ging het om een honderdtal betogers. Politiewoordvoerster Ilse Van de keere laat weten dat de politie twee mensen heeft gearresteerd, waarvan een gerechtelijk, voor slagen en verwondingen aan de ordediensten. De Antwerpse politie pakte een twintigtal actievoerders op omdat ze - tegen de afspraken in - kruispunten bezetten. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig