Raadkamer beveelt internering van moordenaar ACV-loketbediende
Foto: BELGA

De raadkamer in Leuven heeft vrijdag de internering bevolen van Sebastian H. In de zomer van 2017 heeft de 37-jarige man een ACV-loketbediende in de vakbondskantoren in Diest doodgeschoten.

De verdachte werd in verdenking gesteld voor moord. Volgens het verslag van de deskundige was H. ontoerekeningsvatbaar. De raadkamer volgt de vordering van het parket. Door deze beschikking komt er geen proces voor het hof van assisen. Internering is een van de twee gevallen waarbij de raadkamer zelf een uitspraak kan doen over de schuld.

Op 21 augustus 2017 stapte Sebastian H. net voor de middag het ACV-kantoor in Diest binnen. Hij trok een nummertje en wachtte zijn beurt af. Toen het zijn beurt was, vuurde hij in koelen bloede twee schoten af op de 38-jarige loketbediende Sara Van Passel. De vrouw overleefde de schietpartij niet.

Er waren op dat moment verschillende mensen in de wachtzaal. Volgens een van de getuigen riep de dader in het Engels ‘mijn taak is volbracht’. De dader vluchtte daarna op een motorfiets. De politie hield een klopjacht op basis van de persoonsbeschrijving van getuigen. Diezelfde avond gaf Sebastian H. zichzelf aan.

 

H. kende het slachtoffer niet persoonlijk. Hij handelde uit wrok omdat hij vond dat de vakbond hem onvoldoende gesteund zou hebben na een arbeidsongeval.

De drie burgerlijke partijen beraden zich vrijdag over een mogelijk beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling. Zij hadden vorige dinsdag gevraagd om bijkomend deskundig onderzoek naar de toerekeningsvatbaarheid van H.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in