Trump is weer een minister kwijt: Mattis stopt ermee
Foto: REUTERS

De Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, gaat eind februari met pensioen. Dat kondigde de Amerikaanse president Donald Trump donderdag aan op Twitter. Mattis zelf beklemtoont ‘dat hij opstapt’ en is in zijn ontslagbrief kritisch voor het beleid van Trump.

In zijn ontslagbrief schrijft Mattis dat hij opstapt, zodat president Trump een opvolger kan kiezen met een meer gelijkaardige visie. De VS moeten respect blijven tonen voor bondgenoten, klinkt het kritisch. 'Mijn standpunten over respectvol omgaan met bondgenoten (...) vloeien voort uit meer dan veertig jaar ervaring in deze materie.'

'Ik heb altijd geloofd dat onze sterkte als natie onlosmakelijk gelinkt is aan de sterkte van ons uniek systeem van allianties en partnerschappen. Terwijl de VS onmisbaar zijn in de vrije wereld, kunnen we onze belangen niet verdedigen of onze rol niet vervullen zonder sterke allianties en zonder respect te tonen voor onze partners.'

De brief toont de grote onenigheid tussen generaal Mattis en de president. Woensdag kondigde Trump onverwachts aan dat de Amerikaanse troepen zich zullen terugtrekken uit Syrië, een beslissing waarvoor hij veel kritiek kreeg van het Amerikaanse Congres.

Het lijkt er dus op dat ook Mattis die beslissing niet steunt. In het verleden waarschuwde hij al herhaaldelijk voor een te snelle terugtrekking uit het land.

Militairen

In het begin van zijn presidentschap verwees Trump graag naar de militairen in zijn regering om zijn harde veiligheidsbeleid kracht bij te zetten. Maar de relatie tussen Mattis en Trump was de laatste maanden fel bekoeld. De twee spraken elkaar veel minder dan aanvankelijk, schrijft de Washington Post

'Ik beloof dat ik er alles aan zal doen om een zachte transitie te verzekeren', besloot de minister van Defensie zijn brief. Mattis vertrekt op 28 februari, waardoor er volgens hem voldoende tijd is om een opvolger aan te duiden.

Mattis is de laatste in een lange rij van ministers en adviseurs van Trump die opstappen. Onlangs kondigden stafchef John Kelly, de minister van Binnenlandse Zaken, Ryan Zinke, en de minister van Justitie, Jeff Sessions, hun vertrek aan.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig