Vermoorde Scandinavische vrouwen slachtoffer van terreur
Foto: REUTERS

De twee jonge Scandinavische toeristen die in het Marokkaanse Atlasgebergte dood zijn teruggevonden, zijn hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer geworden van een terreuraanslag. Dat denken de Marokkaanse veiligheidsautoriteiten.

Volgens het parket hebben vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de moorden op de Noorse en Deense vrouwen, banden met een terreurgroep. Eén van de verdachten werd dinsdag opgepakt in Marrakech. Hij is lid van een terreurgroep, aldus de Marokkaanse autoriteiten.

Donderdag zijn daar ook de drie anderen opgepakt. De mannen hadden messen die lijken op machetes bij zich en hadden ook meerdere smartphones op zak.

De lichamen van de twee vrouwen, 24 en 28 jaar oud, werden maandag gevonden op tien kilometer van het toeristendorp Imlil. Het kleine dorpje in de Hoge Atlas ligt aan de voet van de 4.167 meter hoge berg Toubkal en is het vertrekpunt voor reizigers.

Vermoorde Scandinavische vrouwen slachtoffer van terreur
Foto: AFP

De Noorse vrouw is de 28-jarige Maren Ueland, de Deense is de 24-jarige Louisa Vesterager Jespersen. De twee vrouwen maakten deel uit van een groepje van vijf vriendinnen die met de rugzak door Marokko aan het reizen waren. Drie van hen kozen er maandag voor om te gaan surfen, maar de twee vrouwen hadden meer zin in een wandeling.

De twee slachtoffers waren allebei studentes aan een Noorse universiteit, waar ze ‘buitenactiviteiten en cultureel gidsen’ studeerden.

Volgens de Marokkaanse autoriteiten hadden de twee ‘sporen van geweld door messen’ aan hun hals. De Marokkaanse woordvoerder van de regering, Mustapha El Khalfi, omschrijft de moorden als ‘criminele en terroristische daden’.

Vermoorde Scandinavische vrouwen slachtoffer van terreur
Foto: AP

Video op sociale media

‘Wij kennen de omstandigheden niet. Maar veel wijst erop dat de brutale moord een terreurdaad was’, zei de Deense premier Lars Lokke Rasmussen. ‘En er is ook een video op sociale media’, aldus Rasmussen. Hij voegde eraan toe dat nog niemand de verantwoordelijkheid heeft opgeëist.

Volgens de Deense inlichtingendiensten (PET) toont de extreem gewelddadige video de moord op één van de twee vrouwen. Een van de moordenaars spreekt herhaaldelijk de woorden ‘vijanden van Allah’ uit.

De Noorse premier Erna Solberg gewaagde in Oslo van een ‘brutale en zinloze aanval die wij veroordelen’. De politie van haar land werkt ook nauw samen met de Marokkaanse autoriteiten.

Toerisme is een hoeksteen van de Marokkaanse economie. Er zijn nu uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. Trektochten in het gebergte werden opgeschort.

Vermoorde Scandinavische vrouwen slachtoffer van terreur
Foto: AFP