JAAROVERZICHT 2018

Een 'Big Fucking Rocket'
en een marslander:
2018 was het jaar van de ruimte

28 december 2018dS Video

Sceptici zullen beweren dat 1969 met de maanlanding hét jaar van de ruimte was. Maar ook dit jaar leerden we de sterren en planeten rondom ons weer wat beter kennen. Dit zijn de meest bijzondere momenten voor de ruimtevaart in 2018.

LIFE ON MARS?

Marsrover Curiosity landde zes jaar geleden op Mars. De robot stuurde in februari voor het eerst waanzinnige beelden vanop de rode planeet.

Curiosity heeft er sinds kort een vriendje bij. InSight landde eind november op Mars. Dat werd bij de Nasa bijzonder uitbundig gevierd.

ELON MUSK

De stunt van het jaar staat op naam van Elon Musk. Hij lanceerde zijn Falcon Heavy-raket, ook wel 'Big Fucking Rocket' genoemd. Daarmee stuurde hij een rode Tesla de ruimte in. Ook de landing van de zijraketten is historisch.

De Falcon Heavy is niet de enige indrukwekkende verwezenlijking die Musk deed. Dit zijn zeven mijlpalen uit zijn carrière.

EEN ANDER PERSPECTIEF

We zien raketlanceringen doorgaans vanop de grond, tenzij je een astronaut bent. Hoe een raketlancering er uitziet vanuit het ISS? Behoorlijk spectaculair.

OP ZOEK NAAR AFKOELING

Een raketlancering brengt een enorme hitte met zich mee, dat kan u zich wel voorstellen. De Nasa heeft een oplossing.