Presidentsverkiezingen in Congo worden opnieuw uitgesteld
Aanhangers van oppositieleider Martin Fayulu tijdens een optocht in Kinshasa Foto: AFP

De langverwachte, voor zondag geplande presidentsverkiezingen in Congo worden opnieuw uitgesteld. De kiescommissie noemt ebola, etnisch geweld en een tekort aan stembrieven als reden. Een datum voor nieuwe verkiezingen is er nog niet.

De kiescommissie meldde het besluit donderdag in een bijeenkomst aan de verschillende kandidaten voor de presidentsverkiezingen. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Reuters op basis van een gesprek met presidentskandidaat Theodore Ngoy.

Volgens Ngoy zei de kiescommissie ‘technisch niet in staat te zijn’ de verkiezingen nu zondag georganiseerd te krijgen. Zo vernielde een brand vorige week meer dan 8.000 stemcomputers. Toch zei de kiescommissie na de brand dat de stembusgang in de Congolese hoofdstad kon doorgaan. Ook vielen er meer dan honderd doden bij etnisch geweld.

Later op donderdagmiddag organiseert de kiescommissie nog een persconferentie. Er is voorlopig geen zicht op een nieuwe datum.

Al twee jaar uitgesteld

De tweede termijn van huidig president Joseph Kabila liep eind 2016 al af. Hij deed er de afgelopen jaren echter alles aan de verkiezingen op de lange baan te schuiven.

Naast een twintigtal kandidaat-presidenten zijn er ook meer dan 15.000 kandidaten die een van de 500 zitjes in het nationale parlement ambiëren, en voor de 715 zitjes in de 26 provincieraden zijn er bijna 20.000 kandidaten.