UAntwerpen schorst studentenvereniging Rechten
De Antwerpse universiteit. Foto: dba

Na een reeks incidenten heeft de Universiteit Antwerpen besloten om Sofia, de erkende studentenvereniging van de Faculteit Rechten, te schorsen tot 1 september 2019. Een galabal dat eindigde op vechtpartijen en arrestaties was de druppel. 'De foute cultuur binnen de club moet doorbroken worden', zegt rector Van Goethem

Op 16 november vloeide de alcohol rijkelijk op het galabal van de studentenvereniging Sofia in Zaal Horta in Antwerpen. De avond eindigde op verbale en fysieke agressie waardoor de lokale politie ter plaatse kwam. Het galabal werd uiteindelijk vroegtijdig beëindigd. 

Volgens de studentenvereniging waren er 1.200 mensen aanwezig op het feest. Zo'n 90 procent van de aanwezigen zou geen rechten studeren op de Universiteit Antwerpen.

'De politie arresteerde enkele aanwezigen en maakte tientallen processen-verbaal op', zegt Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen. 'Het ging onder meer over slagen en verwondingen, verstoring van de openbare orde, diefstal en beschadigingen. Eén studente werd met ernstige letsels naar het ziekenhuis gebracht en er werd aanzienlijke schade toegebracht aan Zaal Horta. Onthutsende feiten. Ik besloot dadelijk om deze zaak op te nemen. De burgemeester en de onderwijsschepen schreven me nadien ook een brief waarin ze uiting gaven aan hun, terechte, verontwaardiging.'

Verantwoordelijkheidszin

Het was niet het eerste incident van de studentenclub. De decaan van de Faculteit Rechten wees de voorbije jaren de studentenvereniging herhaaldelijk terecht na incidenten die 'wijzen op een aanhoudend gebrek aan verantwoordelijkheidszin', volgens de UAntwerpen. Bovendien bleken presidiumleden soms geen studenten van de Universiteit Antwerpen te zijn, terwijl de Sofia wel de officiële faculteitsclub is. Er werd aan vereniging gevraagd om de georganiseerde activiteiten te diversifiëren en om een verbeterplan op te stellen, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. 

Financiering

'Natuurlijk is het huidige presidium niet verantwoordelijk voor wat er de voorbije jaren gebeurde, maar de reeks incidenten toont aan dat er binnen Sofia een foute cultuur heerst, en die moet doorbroken worden', zegt Van Goethem. De rector zat samen met het presidium, de studentenbemiddelaar en met afgevaardigden van de Stad Antwerpen. 'Na afloop van die zitting besliste ik de erkenning van Sofia vzw als studentenvereniging van UAntwerpen volledig te schorsen tot 1 september 2019', zegt Van Goethem

Door de schorsing krijgt de vereniging tot 1 september geen financiering meer van de universiteit. Maar Sofia zal onder andere ook geen universiteitlokalen mogen gebruiken of studentikoze activiteiten organiseren. 'Na 1 september zal Sofia onder voorwaarden opnieuw als erkende studentenvereniging kunnen fungeren', besluit Van Goethem.

Betreuren

Ondertussen heeft de studentenclub in een Facebookbericht gereageerd op haar schorsing. Sofia betreurt de incidenten van de avond van het galabal. 'Wij zullen ons als faculteitsclub van de rechtenstudent in Antwerpen het komende jaar herbronnen, zodat deze schorsing snel kan worden tenietgedaan en we met nieuwe energie het volgend jaar kunnen aanvatten', staat op Facebook te lezen. Nu gaan de studenten zich voorbereiden op de examens van januari.