Vulkaantoerisme zit in de lift (maar kan gevaarlijk zijn)
Foto: AFP

Een rapport van de Britse Royal Geographical Society waarschuwt voor de gevaren van vulkaantoerisme.

Wil u ooit eens een actieve vulkaan bezoeken? Dan denkt u beter twee keer na. Een nieuwe studie stelt dat toeristen de risico’s stevig onderschatten. En zo brengen ze ook de reddingsdiensten in gevaar.

Duizenden mensen proberen een vulkaanuitbarsting van dichtbij mee te maken om het natuurspektakel te zien en vooral te voelen. ‘Je kan het gas ademen en de aarde horen’, zegt onderzoeker Amy Donovan aan de BBC. ‘Ze willen dichter gaan om de kracht van de aarde te voelen.’

Donovan vermoedt dat het vulkaantoerisme toeneemt door de opkomst van de smartphone. Mensen willen zichzelf filmen bij het spectaculaire natuurfenomeen. Maar veel toeristen hebben geen besef van de gevaren. Ze kunnen geraakt worden door rondvliegende stenen of giftige gassen inademen. Bovendien zijn uitbarstingen erg onvoorspelbaar.

Op IJsland probeerde een groep toeristen bijvoorbeeld de veiligheidsvoorschriften te omzeilen door een helikopter te huren. Ze wilden ’s nachts landen nabij de vulkaan. Dat maakt het werk van de hulpdiensten erg moeilijk.

‘Veel landen met vulkanen staan voor een dilemma: ze willen zo veel mogelijk toeristen aantrekken, maar ze moeten hen ook beschermen.’