Broek veroorzaakt helikopterongeluk
Archiefbeeld Foto: AFP

Niets meer of minder dan een broek heeft in Nieuw-Zeeland een ongeluk met een helikopter veroorzaakt. Drie maanden eerder stierf ook de broer van de bestuurder in een ander helikopterongeval.

Twee broers uit Nieuw-Zeeland stierven een luttele drie maanden na elkaar tijdens twee verschillende helikopterongelukken nabij de toeristische trekpleister Wanaka. Op 18 oktober stierf Hughes W. toen hij een helikopter bestuurde. De oorzaak blijkt bizar: een broek kwam in de achterste rotor terecht. Er kwamen drie mensen om het leven tijdens het ongeluk.

Helikopterdeur

Volgens een vrijgegeven rapport van de onderzoekscommissie zou de helikopterdeur uit zichzelf kunnen zijn open gegaan zijn, waarna de broek uit de cabine ontsnapte en in de achterste rotor terechtkwam tijdens het opstijgen.

De maand voor het ongeluk zou de helikopterdeur ook al drie keer uit zichzelf zijn open gegaan, maar dat werd geen enkele keer gerapporteerd. Volgens de onderzoekscommissie is het nog te vroeg om met zekerheid vast te stellen of de geopende deur deel maakt van de oorzaak van de crash, maar hadden de vorige incidenten gerapporteerd moeten worden.

Nog geen drie maanden eerder stierf Hughes' broer Matt W. tijdens een ander helikopterongeluk. Hij stortte in juli neer in het meer Lake Wanaka toen hij een Robinson R44 helikopter bestuurde.