Babyflesjes hoeven niet meer na elk gebruik gesteriliseerd worden

Babyflesjes en afkolfmateriaal moeten voortaan niet meer na élk gebruik gesteriliseerd worden. ­Decennialang werd het tegenovergestelde geadviseerd, maar na ­internationale studies heeft Kind en Gezin beslist om de aanbevelingen aan te passen. Flessen en ­spenen wassen met heet water en ­afwasmiddel volstaan vanaf nu.

‘Goed nieuws! Weer wat extra tijd voor je gezin’, klinkt het ­enthousiast bij Kind en Gezin. In een Facebookbericht maakte het agentschap van de Vlaamse overheid bekend dat ouders voortaan niet langer hun babyflesjes of afkolfmateriaal voor moeders moeten steriliseren ­nadat hun baby melk gedronken heeft. Dat spaart weer wat tijd uit op een dag, stellen ze, tot grote vreugde van heel wat ­ouders.

Geen besmettingsgevaar

‘We kregen al enorm veel ­reacties van ouders die daar héél blij om zijn’, zegt Leen Du Bois, woordvoerster van Kind en ­Gezin.

Jarenlang werd nochtans wél aangeraden om flesjes en toe­behoren grondig te steriliseren, omdat melkresten of bacteriën voor besmettingsgevaar voor de baby konden zorgen. Maar ­recent internationaal onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet ­langer noodzakelijk is.

‘Uit die wetenschappelijke ­studies blijkt dat moedermelk veel stabieler is dan aanvankelijk werd gedacht’, zegt Du Bois. ‘Met stabieler bedoelt men dat de melk niet zo snel bederft. Daarom zijn we eens verder gaan kijken hoe het zit met kunst­voeding zoals babypoeder. Maar ook op dat vlak blijkt intussen dat dit voldoende veilig is waardoor voortdurend steriliseren over­bodig is.’

Wel bij prematuurtjes

Kind en Gezin benadrukt dat het wel belangrijk is om voor het eerste gebruik van flesjes of afkolfmateriaal alles wel eens grondig te steriliseren. Maar ­nadien volstaat het dus bij een gezonde zuigeling om grondig te reinigen met heet water en afwas­middel.

‘Alleen bij premature kindjes, of kinderen die ernstig ziek zijn, raden we wel nog aan het materiaal te steriliseren tot drie maanden of langer.’