Koning ziet vrijdag PVDA, extreemrechts niet uitgenodigd
Foto: BELGA

Voor de tweede dag op rij hebben verschillende partijvoorzitters een bezoek aan koning Filip gebracht. Morgen gaat de koning verder. Opvallend: uiterst links is wel welkom, uiterst rechts niet.

Na de val van de regering-Michel II moet koning Filip voor het eerst knopen doorhakken in een delicate politieke situatie. De koning hield het ontslag van de regering in beraad en probeert via raadplegingen zicht op de toestand te krijgen.

Om die reden ontving hij woensdagochtend partijvoorzitters Benoît Lutgen (CDH) en Gwendolyn Rutten (Open VLD). Na de middag volgden Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS).

Die gesprekken werden donderdag voortgezet. Na Almaci kwamen om 10.15 uur Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet van Ecolo aan de beurt, gevolgd door SP.A-voorzitter John Crombez om 11.30 uur. In de namiddag kwamen CD&V-voorzitter Wouter Beke, Olivier Chastel van MR en DéFI-voorzitter Olivier Maingain ook nog langs.

Vrijdagochtend mag PVDA-voorzitter Peter Mertens op bezoek (9 uur). Koning Filip ziet vrijdag ook Kamervoorzitter Siegfried Bracke  (10 uur) en premier Charles Michel (11.15 uur).

Koning Filip houdt voorlopig het ontslag van de regering nog in beraad. Verwacht wordt dat de koning vrijdag laat weten of hij het ontslag aanvaardt. Als dat gebeurt, gaat de regering in lopende zaken. In principe kan de koning het ontslag van de regering na zijn consultatieronde nog weigeren, maar dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. Voor de oranje-blauwe minderheidsregering liggen geen andere sporen meer open. Ze zou zich hoogstwaarschijnlijk opnieuw vastrijden in het parlement.

Vlaams Belang

Vlaams Belang voerde donderdag actie aan het Koninklijk Paleis omdat ze niet werd uitgenodigd door de koning. ‘De koning dient zich neutraal op te stellen. Door ons expliciet uit te sluiten, geeft het staatshoofd aan dat meer dan 500.000 landgenoten niet meetellen’, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Ook Vuye&Wouters, een fractie die bestaat uit twee ex-N-VA’ers, en de Franstalige rechtse Parti Populaire zijn niet uitgenodigd bij de koning. De uiterst linkse PVDA en de Franstalige links-liberale partij Défi zijn echter wel door de koning uitgenodigd.

Het is opvallend dat uiterst links wel welkom is en uiterst rechts niet. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt echter niet bij de koning (alleen). Voor elke politieke daad van de vorst heeft hij de dekking nodig van de regering. Het is dus ook toe te schrijven aan Michel zelf dat Vlaams Belang, Vuye&Wouters en de Parti Populaire niet op consultatie mogen.