Borstbeeld Leterme onthuld dag na val regering
Ex-premier Yves Leterme. Foto: BELGA

In de Kamer is woensdag een bronzen borstbeeld onthuld van ex-premier Yves Leterme. Het is een traditie dat elke gewezen eerste minister in het parlement vereeuwigd wordt in een borstbeeld. ‘Le jour de gloire est arrivé: de onthulling van uw borstbeeld’, zei Kamervoorzitter Siegfried Bracke.

Het toeval wil dat de plechtigheid daags na de val van de regering-Michel was gepland. Als premier moest Leterme zelf het ontslag van zijn twee regeringen aanbieden. Na de val van zijn regering in 2010, toen het 541 dagen duurde om een nieuwe regering te vormen, was hij de langst zittende premier in lopende zaken ooit. ‘Misschien zit er in die coïncidentie wel enige symboliek’, zei Leterme bij de onthulling. ‘Ik hoorde pas bij aankomst op Zaventem dat de regering gevallen was. Deze keer zit ik er voor niets tussen.’

Leterme krijgt zijn buste naast die van Herman Van Rompuy, de opvolger én voorganger van Leterme. Die plaats is volgens Bracke passend: ‘U bent elkaar tegengekomen, in meerdere betekenissen van het woord.’ Bracke merkte ook op dat de buste van Van Rompuy ‘in een heel andere stijl is gemaakt’.

Bankencrisis

De Kamervoorzitter had lovende woorden voor de ex-premier, vooral voor zijn werk tijdens de bankencrisis. ‘U hebt toen een catastrofe vermeden’.

Het borstbeeld, gemaakt door kunstenaar Willy Peeters, toont volgens Bracke ‘een politicus van dit tijdsgewricht’. ‘Niet de machtspoliticus, maar de verpersoonlijking van een ingehouden, maar doordachte macht.’

In zijn dankwoord kwam Leterme terug op de periode waarin hij de regering in lopende zaken leidde, in nauwe samenspraak met het parlement. ‘Dat was zeer uitdagend en delicaat.’ Volgens Leterme is het land toen blijven werken dankzij de burgers, maar ook dankzij politici ‘die het algemeen belang boven het partijbelang’ plaatsten.