Europese Commissie en Italië bereiken informeel begrotingsakkoord
De Italiaanse premier Giuseppe Conte Foto: ISOPIX

De Italiaanse regering en de Europese Commissie hebben een informeel akkoord bereikt over de begroting van 2019. Daardoor zou de Commissie ervan afzien een inbreukprocedure wegens buitensporige schulden tegen Italië aan te spannen, meldt persbureau ANSA.

'Na intense onderhandelingen hebben we een oplossing gevonden voor 2019', zo kondigde vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie woensdag aan. De oplossing is volgens hem 'niet ideaal', maar het compromis vermijdt voorlopig wel de opening van een procedure wegens buitensporig tekort.

Rome en Brussel zouden dinsdagavond al een informeel akkoord bereikt hebben, zo melden EU-bronnen aan het Italiaanse persbureau. De Italiaanse premier Giuseppe Conte wordt woensdagmiddag in de Italiaanse senaat verwacht om het akkoord toe te lichten.

De Europese Commissie had de begrotingsdoelstellingen van Rome eerder afgewezen. De regering van Conte wilde het begrotingstekort aanvankelijk tot 2,4 procent laten oplopen om enkele verkiezingsbeloftes te kunnen uitvoeren, zoals een basisinkomen voor werklozen en een pensioenhervorming. De Europese Commissie keurde de conceptbegroting af, een unieke maatregel. Volgens de Commissie zouden die plannen de staatsschuld van 131% nog verder doen op­lopen.

Een week geleden stemde Italië er echter toch mee in het tekort te beperken tot 2,04 procent, door voor zo'n 10 miljard euro aan bijkomende maatregelen te nemen. 'Dit toont aan dat de Commissie niet de vijand van het Italiaanse volk is, en dat ze geen bureaucratische machine is die besparingen oplegt en de democratie negeert', zei bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici.