‘Tihange 3 wordt cruciaal voor elektriciteitszekerheid’
Tihange. Foto: Bart Dewaele

De terugkeer van centrale Tihange 3 wordt ‘cruciaal’ voor de bevoorradingszekerheid van ons land. Dat zegt hoogspanningsbeheerder Elia in een reactie op de langere onbeschikbaarheid van de centrales Doel 1 en 2.

Dinsdag maakte uitbater Engie Electrabel bekend dat kernreactoren Doel 1 en Doel 2 langer onbeschikbaar zullen zijn dan tot nu toe gedacht. Doel 2 zal onbeschikbaar zijn tot 28 januari en Doel 1 tot 15 maart 2019.

Tihange 3 zou dan weer vroeger aan het net kunnen worden gekoppeld, ten vroegste op 7 januari indien de nucleaire waakhond FANC groen licht geeft. En dat is niet zeker. ‘De controles lopen nog, wij kunnen nog niets zeggen over data,’ zegt FANC-woordvoerder Eric Hulsbosch. Tihange 3 heeft te kampen met betonproblemen. In een betonnen bunker, waarin back-up-noodsystemen zijn ondergebracht, was betonrot vastgesteld en daarna afwijkingen in de bewapening van het beton.

Over de langere onbeschikbaarheid van Doel 1 en 2 is hoogspanningsbeheerder Elia duidelijk: ‘Dit is geen goed nieuws’. Alle ogen zijn nu gericht op Tihange 3. Als die centrale – die een grotere capaciteit heeft dan de centrales Doel 1 en 2 samen – terug aan het net gekoppeld kan worden, zal de situatie op de stroommarkt in januari en februari ‘vrij beheersbaar’ zijn, aldus een Elia-woordvoerder.

Januari en februari worden de meest kritieke maanden voor onze stroombevoorrading.

Intussen volgt Elia de situatie op de stroommarkt week per week op, aldus nog de hoogspanningsbeheerder.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig