Plastic-richtlijn is erdoor
Foto: Photo News

De Europese instanties hebben na nachtelijke onderhandelingen een akkoord bereikt over de plastic-richtlijn. Op donderdag tekenen de Europese ministers van Milieu de richtlijn.

Er zijn wat bijsturingen gebeurd aan het oorspronkelijke voorstel. Zo wordt de verplichting om gerecycleerd materiaal toe te voegen aan drankflessen verruimd van pet naar alle soorten plastic. Tegelijk is er een toegeving: er zal 30 in plaats van 35 procent opgelegd worden en de datum waarop dit ingaat is met vijf jaar uitgesteld naar 2030.

Is overeind gebleven: producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen, specifieke voedsel- en drankverpakkingen moeten betalen voor de opruimkosten van het zwerfvuil. En dat vanaf 2021. Lidstaten zullen 90 procent van de plasticflessen gescheiden moeten inzamelen tegen 2029.

Een aantal plastic wegwerpproducten wordt verboden: rietjes, wattenstaafjes, roerstaafjes, bestek en borden en drank- en voedselverpakkingen van piepschuim.

Voor sommige voedselverpakkingen met plastic erin, zoals wegwerpbekers of fast-foodverpakkingen, worden de lidstaten geacht pogingen te doen om de consumptie te verminderen.

De Europese ministers van Milieu zullen de richtlijn donderdag ondertekenen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in