Duizenden militairen ‘staan klaar’ om Britse regering te ondersteunen bij no-deal Brexit
Foto: Photo News

De Britse regering houdt 3.500 militairen achter de hand om overheidsdiensten te ondersteunen indien Groot-Brittannië volgend jaar zonder scheidingsakkoord uit de Europese Unie stapt. Dat heeft minister van Defensie Gavin Williamson aangekondigd in het parlement.

De militairen, onder wie reservisten, houden zich ‘klaar’ om regeringsdiensten te ondersteunen die hulp zouden nodig hebben om de gevolgen van een Brexit zonder deal aan te pakken. Williamson verduidelijkte wel dat geen enkele dienst tot dusver een formeel verzoek om militaire hulp heeft ingediend.

De Britse regering kwam dinsdagochtend bijeen om de voorbereidingen op een vertrek zonder echtscheidingsakkoord op te voeren. Op honderd dagen van de Brexit op 29 maart is dat ‘een operationele prioriteit’ geworden, zei Brexit-minister Stephen Barclay.

Barclay beklemtoonde dat de regering nog steeds prioriteit geeft aan een geordend vertrek. Dat is geregeld in het akkoord dat premier Theresa May het voorbije anderhalf jaar met Europa heeft onderhandeld, maar nog steeds door een meerderheid van de Britse parlementsleden wordt afgewezen. De derde week van januari zal het parlement erover stemmen.

Voorbereidingen

De ministers keurden dinsdag een budget van twee miljard pond goed dat de overheidsdiensten kunnen aanwenden bij een ongeordend vertrek. De zowat 80.000 bedrijven die het meest getroffen dreigen te worden, ontvangen in de loop van de komende dagen een mail met advies over de voorbereidingen die ze zouden moeten treffen.

De voorbije maanden publiceerde de Britse regering al tientallen nota’s met mogelijke gevolgen: van een stijging van telefoon- en bankkosten over een tekort aan medicijnen tot chaos in de transportsector. De Britse centrale bank waarschuwde op haar beurt voor een instorting van de pond en een pijlsnelle stijging van de werkloosheid.

Ook aan de andere kant van het Kanaal worden de voorbereidingen op een Brits vertrek zonder akkoord verder opgedreven. De Europese Commissie buigt zich woensdag op haar wekelijkse vergadering opnieuw over de laatste stand van zaken.