‘De premier zette een glansprestatie neer’
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) Foto: BELGA

Na een week van politiek onzekerheid biedt premier Michel dan toch zijn ontslag aan. Zijn coalitiepartners verwijten hem niets. ‘Eerlijk en loyaal’, tweette minister van Justitie Koen Geens (CD&V). ‘Een moedige eerste minister’, zei Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

Rutten bedankte de premier voor wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan. ‘Hij was een heel moedige eerste minister die zo lang mogelijk geprobeerd heeft ons sociaal-economische project overeind te houden’, zei ze in het programma Terzake.

Rutten verwijt de N-VA de val van de regering. ‘Ik heb al de hele week gehoord dat de N-VA naar vervroegde verkiezingen wou gaan’, aldus Rutten.

Het leek erop dat Rutten de opening naar links van de premier vandaag niet echt steunde. ‘Er is nooit sprake geweest van een nieuwe regering op links.’ De oppositie verwijst naar een tweet van Rutten om de motie van wantrouwen te staven, maar die zwartepiet aanvaardt de voorzitster van Open VLD niet. ‘De SP.A kondigt al enkele dagen een motie van wantrouwen aan.’


'Toestand is ernstig'

'Premier Michel heeft alles gedaan om de regering overeind te houden, en dat is spijtig genoeg niet gelukt', zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V). 'De toestand is ernstig, als er geen deal is voor de Brexit, als de loononderhandelingen niet lukken, als de welvaartsenveloppe niet volledig wordt toegekend, dan is dat erg voor de mensen die er op rekenen. ' 

Bekijk hier het volledige interview: 

 

‘Glansprestatie’

‘Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat de premier een glansprestatie neerzette. ‘Eerlijk en loyaal ten aanzien van zijn partners en het parlement’, vindt hij.

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke wint niemand bij deze situatie. 'Hopelijk denken sommigen eens goed na tijdens deze donkere kerstdagen', vindt hij.

MR: 'Socialisten en groenen weigeren uitgestoken hand'

Volgens MR-fractieleider David Clarinval weigerden de groenen en de socialisten de uitgestoken hand van de premier. 'De socialistische en groene oppositie wilden een trofee en ze hebben die ook gekregen', zegt Clarinval aan VRT.