Doel 1 en Doel 2 langer onbeschikbaar
Themabeeld Doel Foto: REUTERS

Doel 1 en Doel 2 zullen langer onbeschikbaar zijn. Dat meldt Electrabel. Doel 1 zal onbeschikbaar zijn tot 15 maart, Doel 2 tot 28 januari.

Het uitstel komt er omdat de werkzaamheden aan de reactoren erg complex zijn. Electrabel, de uitbater van de kerncentrales, meldde reeds in november dat een groter gedeelte van de leidingen hersteld moest worden dan aanvankelijk geschat voor Doel 1. In Doel 2 controleren de technische teams momenteel de werking 'van honderden vernieuwde systemen, uitrustingen en kringen die de centrale besturen'.

'Het gaat hier om belangrijke en grondige inspecties die ervoor moeten zorgen dat de centrale in alle veiligheid weer kan worden opgestart', laat Electrabel weten via een persbericht. 

Vroegere opstart voor Tihange 3

De kernreactor Tihange 3 zou dan weer sneller dan gepland opgestart kunnen worden. De eerste fase van de betonherstellingswerken zijn er bijna afgerond. De reactor zou ten vroegste op 7 januari weer aan het net gekoppeld kunnen worden, in plaats van 2 maart zoals oorspronkelijk gepland.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in