Zwakke start voor ‘De collega’s 2.0’

De collega’s 2.0, Jan Verheyens filmupdate van de tv-reeks uit de jaren 70, heeft een zwakke start genomen. De eerste vijf dagen trokken maar zo’n 12.500 mensen naar de bioscoop.

Vóór de film woensdag in de ­zalen kwam, werden er ook een reeks (betalende) avant-premières gehouden, meestal voor bedrijven. Die waren goed voor ruim 20.000 toeschouwers, wat het totaal op ongeveer 32.500 brengt. Teleurstellend voor een brede publieksfilm. Zeker als je het vergelijkt met andere succesfilms die Verheyen op zijn palmares heeft. De tweede Kampioenenfilm, Jubilee general, lokte in zijn eerste vijf dagen bijna 149.000 bezoekers (inclusief avant-premières), een ‘moeilijkere’ film zoals Het vonnis 88.000.

‘Heel veel mensen gingen het voorbije weekend shoppen voor de feestdagen. Dat zal volgend weekend, enkele dagen voor Kerstmis, zeker niet anders zijn. Maar daarna, tijdens de vakantieweken, verwachten we beterschap’, luidt het bij verdeler KFD.

Toch dreigt de film niet uit de kosten te geraken. De collega’s 2.0 is gemaakt zonder subsidies van het Vlaams Audiovisueel Fonds en dan heeft een film al snel een paar honderdduizend bezoekers nodig om break-even te draaien.

De film mikt ook op een onduidelijk publiek. Wie De collega’s nog kent van tv heeft mogelijk geen behoefte aan een hedendaagse herwerking. En een jonger publiek heeft er misschien geen boodschap aan. De recensies waren ook niet unaniem positief. ‘Waar zit de Spaanse Inquisitie als je ze nodig hebt?’, schreef deze krant.