Protestactie aan parlement voor ambitieuzer klimaatbeleid
Foto: BELGA

Een paar honderd mensen hebben dinsdag in de buurt van het parlement actie gevoerd voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Ze vragen dat de politici hun ‘pokerspel’ stoppen en werk maken van meer doortastende maatregelen om de klimaatopwarming tegen te gaan. ‘Het klimaat verdraagt geen lopende zaken’, klonk het in één van de toespraken.

De actievoerders verzamelden aan de hoek van de Leuvenseweg en de Koningsstraat, vlak bij het parlement. Ze sloegen op potten en pannen ‘om van zich te laten horen’. De betogers vinden het niet kunnen dat ons land op de voorbije VN-conferentie over het klimaat niet toetrad tot de groep landen die de klimaatdoelstellingen fors wil opschroeven, ondanks de klimaatmars die twee weken geleden 75.000 mensen naar Brussel haalde.

Verschillende verenigingen, onder wie Greenpeace, hadden tot de actie opgeroepen.

Premier Charles Michel wordt dinsdagnamiddag in de Kamer verwacht voor een reeks interpellaties over de politieke situatie, nu N-VA geen deel meer uitmaakt van de regering. De oppositie vroeg vorige week dat Michel het vertrouwen zou vragen, maar dat zal wellicht niet gebeuren. Mogelijk dient een oppositiepartij een motie van wantrouwen in, al is ook dat niet zeker.