Beschermd art-decohuis van Joseph Diongre te koop
Foto: Barnes

In Jette staat een bekende art-decowoning te koop, het Withuis, ontworpen door de Belgische architect Joseph Diongre voor schrijver-dichter Jef Mennekens.

Jef Mennekens, naast schrijver ook gemeentesecretaris van Sint-Jans-Molenbeek, liet de gezinswoning in 1927 bouwen door zijn vriend Joseph Diongre (1878-1963), de architect van het Flageygebouw in Elsene die als gemeente-architect ook zijn stempel drukte op Molenbeek.

Het huis met de witte gevel in art-decostijl in de Charles Woestelaan in Jette bleef al die tijd in het bezit van de familie, maar die stelt het nu te koop via vastgoedbedrijf Barnes. Vraagprijs: 900.000 euro.

Mennekens gaf Diongre destijds carte blanche. ‘Dat resulteerde in een gedurfd ontwerp in een zuivere stijl. De gevel is werkelijk uniek’, vertelt achterkleinzoon Herman Mennekens, die momenteel werkt aan een biografie van Diongre, aan Bruzz.

De architect tekende niet alleen het gebouw, maar ook het interieur en de meubels. Die zijn inbegrepen in de vraagprijs. ‘Alles is beschermd, zowel de gevel als het interieur. De meubelen mogen de woning niet verlaten’, aldus Herman Mennekens.

De toekomstige eigenaar moet wel rekeninghouden met renovatiekosten. De woning is voor het laatst gerenoveerd in 1990. Omdat het een geklasseerde woning betreft, dient elke aanpassing te gebeuren in overleg met Monumenten en Landschappen.