Gilles De Coster praat met misdaaddokters op Canvas
Foto: © Geert Van Hoeymissen

Na zijn gesprekken met topadvocaten, keert Gilles De Coster ook volgend jaar terug op Canvas. Hij praat in ‘Misdaaddokters’ met medische specialisten die het verhaal achter de zware misdaad reconstrueren.

In het voorjaar van 2019 brengt Canvas een aantal vaste waarden op het scherm, er is aandacht voor nieuws en duiding en er zijn gloednieuwe reeksen, waaronder ‘Hanne danst’, ‘Misdaaddokters’, een driedelige reportage over de impact van Facebook en ‘VDB. Ik ben god niet’, een unieke kijk op het leven van wielrenner Frank Vandenbroucke.

In ‘Hanne danst’ probeert Hanne Decoutere, anker bij ‘Het Journaal’, haar meisjesdroom waar te maken en verkent ze de wereld van het ballet. Canvas vergelijkt het programma met Thomas Vanderveken, die in ‘Thomas speelt het hard’ in een jaar tijd het pianoconcerto van Edvard Grieg leerde spelen. ‘Wat Decoutere doet met dans is echt geweldig. Tegelijk is het een programma dat over ballet gaat’, legt netmanager Olivier Goris uit.

Gilles De Coster praat met misdaaddokters op Canvas
‘Hanne danst’. Foto: DBA

In de driedelige reeks ‘Facebook en ik’ onderzoekt journalist Tim Verheyden de ontstaansgeschiedenis, de impact en de toekomst van de moeder aller sociale netwerken. ‘Verheyden slaagt er altijd in om dingen naar boven te halen of ons dingen te doen kennen waarbij we niet genoeg stilstaan,’ zegt de netmanager.

‘VDB. Ik ben god niet’ is volgens Goris geen klassieke sportdocumentaire over de wielerheld uit Ploegsteert. ‘De reeks gebruikt veel ongezien beeldmateriaal, dat nog nooit naar buiten is gekomen. Via de entourage van Vandenbroucke, die goed heeft meegewerkt, hebben we unieke archiefbeelden en interviews gekregen.’

Gilles De Coster ten slotte praat in ‘Misdaaddokters’ met medische specialisten die het verhaal achter de zware misdaad reconstrueren. Goris: ‘Die misdaaddokters kennen we bijvoorbeeld van programma’s als ‘CSI’. De Coster onderzoekt hoe het in Vlaanderen in elkaar zit. Die dokters zijn allemaal geweldige figuren en vertellers.’

Netmanager Olivier Goris gaat er prat op dat Canvas een eigen, sterke identiteit heeft. ‘Canvas is een zender die programma’s en verhalen brengt die geen enkele andere Vlaamse tv-zender brengt. Canvas moet compromisloze topkwaliteit brengen. Als je een liefhebber bent van onze zender, dan moet je het gevoel hebben dat je, telkens als je met Canvas geconfronteerd wordt, een nieuw inzicht krijgt. En de programma’s zijn gebracht in een frisse vorm, met scherpte.’

‘Terwijl Eén een verbindende tv-zender is, voor een breed publiek van jong tot oud, is het voor Canvas belangrijker dat de zender scherpe televisie brengt en dat de kijker niet ontgoocheld is dan dat we heel veel kijkers bereiken’, benadrukt Goris.