Rechter El Salvador spreekt vrouw vrij die celstraf riskeerde voor abortus na verkrachting
Imelda Cortez vlak na haar vrijlating Foto: AFP

Een Salvadoraanse vrouw die twintig jaar cel riskeerde voor poging tot moord is maandag vrijgesproken, na achttien maanden voorarrest in de cel te hebben doorgebracht. De vrouw werd ervan verdacht abortus te willen plegen na te zijn verkracht door haar stiefvader.

De twintigjarige Imelda Cortez beviel in april 2017 in een toilet, en liet het pasgeboren kind daar achter. Toen Cortez daarna medische hulp zocht in een ziekenhuis, verdachten dokters haar ervan dat ze geprobeerd had abortus te plegen. Aangezien abortus in El Salvador onder alle omstandigheden strafbaar is, werd ze gearresteerd en moest ze voor de rechter verschijnen.

De rechtbank bepaalde maandag echter dat Cortez, die niet wist dat ze na de verkrachting zwanger was geworden, nooit van plan was haar pasgeboren dochter om het leven te brengen. De baby had de bevalling bovendien overleefd, dus werd de jonge vrouw vrijgesproken.

Toen ze de rechtszaal verliet werd Cortez toegejuicht door familieleden en demonstrerende mensenrechtenactivisten, die om haar vrijlating hadden gevraagd.

22 vrouwen opgesloten

De stiefvader van Cortez, die haar verkrachtte, is intussen zelf gearresteerd. Hij wacht momenteel op de start van zijn proces, meldt de aanklager.

El Salvador heeft zowat de strengste antiabortuswetten ter wereld. Abortus plegen, of helpen bij een abortus, is volkomen illegaal, zelfs als het leven van de zwangere vrouw op het spel staat. Volgens mensenrechtenactivisten zitten momenteel 22 vrouwen in het Latijns-Amerikaanse land gevangenisstraffen tot wel 35 jaar uit wegens het plegen van abortus.

Versoepeling wetgeving weggestemd

‘De vrijlating van Imelda Cortez biedt hoop aan alle vrouwen die voor gelijkaardige feiten opgesloten zitten, of momenteel berecht worden als moordenaars’, zegt advocaat Ana Martinez aan persbureau Reuters.

President Salvador Sánchez Cerén van El Salvador lanceerde in 2017 het wetsvoorstel om abortus toe te staan na een verkrachting of wanneer de zwangere vrouw ernstige gezondheidsrisico's loopt, maar het voorstel werd weggestemd door het parlement.