Manchester United zet José Mourinho op straat
Foto: REUTERS

Het hing al een tijdje in de lucht maar nu is het zover: Manchester United heeft José Mourinho ontslagen. Dat meldt de club van Romelu Lukaku en Marouane Fellaini op haar website.

‘De club wil José bedanken voor zijn werk gedurende zijn periode bij Manchester United’, klinkt het. ‘We wensen hem veel succes in de toekomst. Een nieuwe interim-manager zal aangeduid worden tot het einde van het seizoen. Intussen zal de club de zoektocht naar een nieuwe trainer starten.’

Volgens Sky Sports zou Michael Carrick worden aangeduid als interim-trainer. Zinedine Zidane wordt al een tijdje gelinkt met de functie van trainer van Man United, maar ook Tottenham-coach Mauricio Pochettino wordt genoemd.

Het ontslag komt niet als een verrassing. Na 2,5 jaar als trainer van Manchester United heeft hij de ploeg voetballend nog steeds niet naar zijn hand kunnen zetten. Ook afgelopen weekend tegen Liverpool oogde Man United ongeorganiseerd en klaar om naar de slachtbank geleid te worden.

Mourinho volgde in 2016 de ontslagen Louis van Gaal op terwijl hij zelf op 17 december 2015 op straat was gezet door Chelsea. In zijn twee volle seizoenen in Manchester won Mourinho de Europa League en de League Cup. In de Premier League werd hij toen pas zesde. Vorig seizoen werd United tweede en verloor het de finale van de FA Cup.

Dit seizoen staan Lukaku en co pas zesde in Engeland. Jürgen Klopp en Liverpool staan al negentien punten voor op United, dat slechts een van zijn laatste zes competitiewedstrijden kon winnen. Tegen degradatiekandidaten Southampton en Crystal Palace werd gelijkgespeeld. De slechte resultaten kwamen bovenop de heisa rond de persoon Mourinho. Die kreeg het aan de stok met de media, grote baas Ed Woodward en zijn spelers.

Zo wilde Mourinho graag een nieuwe centrale verdediger, maar volgens de club was geen enkele van Mourinho’s doelwitten een toegevoegde waarde. Zijn relatie met Paul Pogba was er ook eentje om in te kaderen. Mourinho deelde verschillende keren een steek uit aan de (peperdure) Fransman, die nooit zijn niveau haalde van bij Juventus. Zijn persconferentie na een 0-3-nederlaag tegen Tottenham waarin hij meermaals om ‘respect’ vroeg voor zijn drie Premier League-titels ging de wereld rond.