'Als Francken begroting niet goedkeurt, zit daar een andere reden achter'
Foto: photonews

Maggie De Block dient haar voorganger, Theo Francken, van antwoord. Die had gezegd dat zij de begroting laat ontsporen door extra opvangcapaciteit te willen creëren. Een non-argument, volgens De Block.

Francken was vanmorgen te gast op Radio 1. Hij liet verstaan dat de kans dat de N-VA de begroting goedkeurt, klein is. Ook al had zijn partij dat eerder wel gedaan aan de regeringstafel en in de commissievergaderingen van het parlement.

Eén: de begroting gaat ontsporen. Francken leidt dat onder meer af uit het artikel in De Standaard van maandag waarin zijn opvolgster, Maggie De Block (Open VLD), meldt  dat ze meer opvangplaatsen voor asielzoekers wil creëren. ‘Dat gaat miljoenen kosten’, zegt Francken, ‘en dat geld zit niet in de begroting.’

En dat brengt hem bij zijn tweede punt van kritiek. Als de regering haar beleid wijzigt, is N-VA niet meer verplicht om dat beleid te steunen. ‘Een begroting is gekoppeld aan beleid. Daarvoor heb je ministers nodig die dat dag na dag monitoren.’ Maar als N-VA geen ministers meer heeft om een oogje in het zeil te houden, waarom zou de N-VA dan nog de begroting steunen, redeneert Francken.

De Block gelooft de argumentatie van Francken niet, zei ze in Villa Politica. De begroting gaat helemaal niet ontsporen. 'Bij elke begrotingscontrole kunnen er middelen uit de provisie worden gevraagd om de schommelingen in de asielstroom op te vangen. Francken deed dat zelf altijd, ik ga dat ook vragen', zei ze.

Francken weet dat goed genoeg, zegt De Block. Er zijn andere redenen waarom de N-VA de begroting niet zou goedkeuren.

'Misschien wel omdat hij het niet meer eens is met ons sociaal-economisch beleid, of om stoer te zijn of in campagnemodus te gaan. Maar hij moet dat dan ook zeggen.'