Voormalig directeur FOD Financiën verhoord na ‘verdwijning’ van twee miljard euro
Marc Monbaliu werd verhoord in het onderzoek naar de ‘verdwijning’ van 2 miljard euro aan Libische fondsen Foto: BELGA

In het gerechtelijk onderzoek naar de ‘verdwijning’ van 2 miljard euro aan Libische fondsen heeft de onderzoeksrechter maandag de voormalig algemeen directeur van de schatkist van de FOD Financiën verhoord. Dat meldt het Brusselse parket.

Na de val van het Kadhafi-regime in 2011 ging de VN-Veiligheidsraad over tot het bevriezen van de Libische tegoeden bij banken over de hele wereld. Het doel was om te vermijden dat het geld in verkeerde handen terechtkwam. Het werd aan de kant gezet voor de latere wederopbouw van het land. In België is zo 14 miljard euro bevroren, vooral bij fondsenbeheerder Euroclear. Maar intussen blijkt er geld verdwenen. Onderzoeksrechter Michel Claise stelde dat vast toen hij in de zaak van het herbebossingsproject van prins Laurent in Libië achter de fondsen van Kadhafi aanging.

In dat onderzoek heeft onderzoeksrechter Claise nu de voormalig algemeen directeur van de schatkist van de FOD Financiën, Marc Monbaliu, verhoord. Die had een brief geschreven aan fondsenbeheerder Euroclear, waarin hij verklaarde dat er geen wettelijke basis meer is om de interesten op de bevroren Libische tegoeden niet vrij te geven.

‘Er werd ook een huiszoeking uitgevoerd bij de diensten van de schatkist van de FOD Financiën om na te gaan wat de rol van de administratie geweest is in het overschrijven van de intresten op de Libische fondsen en met de bedoeling om de bestemmeling nader te identificeren’, aldus het parket.