Dit is het kinderwoord van het jaar
Foto: © VRT 2015

‘Boeie’, wat zoveel betekent als ‘wat maakt dat uit?’, is het kinderwoord van het jaar 2018. Het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het aflopende jaar werd door de Ketnetkijkers gekozen uit een shortlist van vijf woorden. Dat maakt de kinder- en jeugdzender van de VRT bekend in ‘Karrewiet’.

Het was de achtste keer dat Ketnet samen met Van Dale op zoek ging naar het kinderwoord van het jaar. Naast ‘boeie’ waren ‘chill’ (rustig, op het gemak), ‘dissen’ (iemand belachelijk maken), ‘cringe’ (raar, gênant) en ‘lit’ (geweldig) genomineerd.

De vorige kinderwoorden van het jaar waren Ewa Ja (awel ja, het is nu zo maar we maken er het beste van) in 2017, dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015, OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

‘Het is opvallend dat hetzelfde woord zeven jaar later opnieuw verkozen wordt tot kinderwoord van het jaar, maar in een andere betekenis. Oorspronkelijk gaf je met een langgerekt ‘boeie’ aan dat je iets saai vond. Nu wijst het eerder op onverschilligheid: wat maakt het ook uit?’, aldus Ruud Hendrickx, VRT taaladviseur.