Tot vijf jaar cel voor financieren IS en plannen aanslag
Foto: BELGAIMAGE

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft maandag celstraffen tussen een en vijf jaar uitgesproken voor lidmaatschap en financiering van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Twee van de zeven beklaagden zijn ook schuldig bevonden aan het plannen van een aanslag.

Van vijf van de zeven beklaagden acht de rechtbank het bewezen dat ze aanhanger zijn van de terroristische groepering IS. Drie van hen maakten ook geld over aan de terreurgroep. ‘Het gaat om ernstige feiten’, luidt het vonnis. ‘Zelfs met kleine bedragen werkt men mee aan terreur.’

Mohammed A.D. (32) zamelde geld in voor IS en maakte in totaal 6.400 euro over. Hij had verscheidene contacten met IS-strijders en praatte met medebeklaagde Najem S. (32) over het plegen van een aanslag in België. De twee wisselden ook IS-propaganda uit onder elkaar en met anderen, bleek uit onderzoek van laptops en telefoons. Mohammed A.D. kreeg een celstraf van vijf jaar en een boete van 8.000 euro. Najem S. moet vijftig maanden naar de gevangenis en eveneens een boete van 8.000 euro betalen.

Van beklaagden Omar A. en Mawafq M. wordt bewezen geacht dat ze sommen geld overmaakten aan IS. Zij kregen gevangenisstraffen van respectievelijk drie en een jaar en geldboetes van 8.000 en 1.600 euro.

Twee beklaagden vrijgesproken

Syriëstrijder Soufiane M. werd bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenis en een boete van 8.000 euro.

Van twee beklaagden, Mohammed A. en Ahmad K., werd als bewezen beschouwd dat ze geld hadden overgemaakt naar mensen in Syrië, maar niet dat dat geld naar terroristische organisaties is gegaan. Zij werden vrijgesproken.