Restaurant Sergio Herman heeft tweede Michelinster beet in Nederland
Syrco Bakker en Sergio Herman Foto: diego franssens

Nederland heeft er twee tweesterrenrestaurants bijgekregen, bleek bij de voorstelling van de nieuwe Michelingids. Pure C, het restaurant van Sergio Herman in Cadzand, is er een van.

In de hoogste regionen verandert er niets. Restaurants Inter Scaldes (Jannis Brevet, Kruiningen), De Leest (Jacob Jan Boerma, Vaassen) en De Librije (Jonnie Boer, Zwolle) behouden elk hun drie sterren. Met Pure C in Cadzand en Sabero in Roermond komen er wel twee nieuwe tweesterrenrestaurants bij in de Michelingids.

Pure C werd in 2010 geopend door Sergio Herman, die de leiding van de keuken toevertrouwt aan Syrco Bakker. Het restaurant verdiende zijn eerste ster in 2011. ‘Het creatieve samenspel dat Bakker creëert met lekkernijen uit de polders en de zee is indrukwekkend. De gerechten zijn er ongemeen boeiend en dat levert een wervelende ervaring op’, aldus de Michelingids.

Voor Herman komt de tweede ster niet helemaal als een verrassing, zo laat hij weten via Instagram. 'Naar mijn gevoel had je hem al veel eerder verdiend, Syrco. Ik wist dat je klasse had en bijzonder was toen je bij mij in de keuken van Oud Sluis stond. Fijn om dit met jou te mogen meemaken. Supertrots op jou en heel het team. Wat we uitgesproken hebben naar elkaar is waarheid geworden.'

Tot slot zijn er ook twaalf restaurants die een eerste ster naast de deurbel mogen hangen, veelal jonge chefs. ‘Deze jonge chefs, die zich soms laten inspireren door het werk van hun collega’s, brengen de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau op het gebied van creativiteit, innovatie en smaak’, aldus Gwendal Poullennec, de internationale directeur van Michelin.

Nederland telt in totaal 110 sterrenzaken.