Forza Ninove stapje dichter bij de sjerp
Foto: BELGA

In het Oost-Vlaamse Ninove heeft huidig burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) geen coalitie kunnen vormen met de N-VA en de partij Samen. Daardoor dreigt de onbestuurbaarheid in Ninove, waar Guy D’haeseleer van Forza Ninove (die zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang) hierdoor eigenlijk dichter bij de sjerp lijkt te komen.

‘Open VLD heeft besloten geen verdere stappen meer te ondernemen. Ik ga op zoek naar nieuwe uitdagingen’, zegt huidig burgemeester De Jonge.

Zij had eerder al een ultimatum gesteld aan D’haeseleer van Forza Ninove en aangekondigd zelf gesprekken te zullen beginnen als Forza Ninove geen meerderheid kon voorstellen. Open VLD vroeg aan de twee andere partijen in de Ninoofse gemeenteraad, N-VA en Samen, om gesprekken op te starten voor die alternatieve meerderheid.

Maar dat werd niets. ‘Samen was bereid om te komen luisteren naar een verkennend gesprek. De N-VA liet na een bespreking op hun partijbestuur weten niet in te gaan op mijn uitnodiging en te blijven kiezen voor de oppositie’, zegt De Jonge. ‘Wij hadden met Samen een gesprek om hen dit mee te delen en kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat het hierdoor onmogelijk is om een stabiele coalitie op de been te brengen. Open VLD heeft daarbij besloten geen verdere stappen meer te ondernemen.’

Daarmee blijft de patstelling bestaan in Ninove. Forza Ninove van Guy D’haeseleer komt twee zetels te kort voor een meerderheid.

De kans is groot dat bij de eerste gemeenteraad in januari er nog steeds geen werkbare meerderheid is en dat de schepenen bij geheime stemming worden verkozen.