Kleine kinderen eten beter niet te veel rijst
Foto: Hoge Gezondheidsraad

De Hoge Gezondheidsraad heeft een lijst met praktische aanbevelingen voor ouders gepubliceerd over arseen in de voeding voor baby’s en peuters. Die stof komt van nature voor in sommige etenswaren, zoals rijst en rijstwafels, maar kan toxische gevolgen hebben.

Arseen is een zwaar metaal dat de menselijke gezondheid ernstig kan schaden. Toch komt de stof van nature voor in bepaalde voedingsstoffen. Denk aan drinkwater en algen, maar vooral aan rijst.

Hoewel nog hoogst onzeker is wat de toxische gevolgen zijn van arseen voor baby’s en peuters, heeft de Hoge Gezondheidsraad maandag verschillende aanbevelingen geformuleerd voor ouders en gezondheidswerkers. ‘Baby’s en peuters bevinden zich namelijk nog volop in de ontwikkelingsfase. Het risico van arseen is bovendien gebaseerd op de dagelijkse inname ten opzicht van iemands lichaamsgewicht’, schrijft de Hoge Gezondheidsraad. ‘Peuters kunnen daardoor de toegelaten blootstellingsniveaus mogelijk sneller bereiken of overschrijden.’

‘Bovendien zijn er verschillende scenario’s - denk aan lactose-intolerantie, een allergie voor melkeiwitten of een veganistisch dieet - waarin ouders soms kiezen voor voedingsmiddelen met rijst, die dus arseen kunnen bevatten’, klinkt het.

Vermijd rijstkoeken

De Hoge Gezondheidsraad adviseert opvoeders daarom om ervoor te zorgen dat baby’s een gevarieerde en evenwichtige voeding krijgen, en hun zetmeelbronnen dus niet enkel te vervangen door vaste voedingsmiddelen op basis van rijst.

Wordt er toch rijst opgediend, dan moet die worden gekookt in een voldoende grote hoeveelheid water (zes keer zoveel water als rijst) en moet het kookwater worden weggegoten vooraleer de rijst wordt opgediend.

‘Het is evenmin aan te raden borstvoeding, flesvoeding of koemelk te vervangen door rijstdranken, en om peuters regelmatig rijstkoeken als snack te geven’, luidt het. Bij kinderen die allergisch zijn aan koemelk moet in samenspraak met een arts of diëtist worden gezocht naar geschikte alternatieven.

Kies voor borstvoeding

Ook voor zwangere vrouwen en jonge moeders heeft de Hoge Gezondheidsraad een rist aanbevelingen geformuleerd. Hun wordt aangeraden tijdens de zwangerschap de consumptie van rijst en algen te beperken, om zo een overdracht van arseen via de placenta naar de foetus te vermijden. En tijdens de eerste levensmaanden van het pasgeboren kind moet de voorkeur worden gegeven aan borstvoeding.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in