Nigella Lawson: ‘Blijf van mijn buikje’
Foto: AP

Wanneer de Britse televisiekok Nigella Lawson op de Amerikaanse televisie verschijnt, wordt haar buikje vaak met Photoshop weggewerkt. Ze noemt de praktijk ‘verderfelijk’.

De Britse presentatrice Jameela Jamil, ook bekend van de Netflix-serie The good place, deelde via Twitter dat ze Photoshop haat omdat het ‘een instrument is dat onze etniciteiten, huidskleuren, leeftijd en kenmerken uitwist’.

‘Het leidt ertoe dat we ons eigen lichaam en gezicht gaan haten. Door Photoshop heb ik als jonge vrouw lange tijd mijn gezicht, lichaam en etniciteit gehaat’, vertelt de 32-jarige Jamil.

Ze werd bijgetreden door de populaire televisiekok Nigella Lawson, bij wie het was opgevallen dat bij verschijningen op de Amerikaanse televisie haar uitstekende buikje regelmatig digitaal werd weggewerkt.

‘Ik heb meerdere keren tegen Amerikaanse televisiezenders moeten zeggen dat ze mijn buikje niet moesten airbrushen. De haat tegen vet en de veronderstelling dat we allemaal dankbaar moeten zijn omdat we dunner worden geairbrusht is verderfelijk’, reageerde Lawson.

De 58-jarige kokkin heeft zich al eerder uitgesproken tegen Photoshop. Toen ze de Amerikaanse televisieshow The taste presenteerde en op grote reclameposters verscheen, weigerde ze ook dat de producers haar slanker zouden afbeelden.

‘Ik kon hen zien wegtrekken toen ze bij de foto’s zagen hoe mijn buikje zich aftekende in mijn jurk. Het was niet eens zo erg, je kon gewoon de ronding zien. Van een buikje’, zei ze in 2013 aan foodblog The splendid table.