Brussels burgemeester Philippe Close verdedigt zijn team tegen een filmpje dat op de sociale media circuleert. Daarin is een agent te zien die stelt dat er, in opdracht van de Brusselse burgervader, zoveel mogelijk mensen moeten worden opgepakt.

In het bewuste filmpje toont Schild en Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove dat een Brusselse agent toegaf om ‘erop te kloppen’ en ‘zo veel mogelijk arrestaties’ uit te voeren. De agent in het filmpje geeft de betogers van de ‘Mars tegen Marrakech’ gelijk en zegt dat ze van hem alles mogen doen. Van Langenhove ziet daar bewijs in dat de rellen opgezet spel waren van de burgemeester.

In een reactie aan Belga verzet de burgemeester zich tegen de bewering dat hij zijn korps een zogenaamd antirechts beleid zou laten voeren. ‘Ik heb altijd respect voor de vrijheid van meningsuiting, zowat 900 keer per jaar zelfs want zoveel betogingen zijn er in Brussel’, zegt Close.

‘Er is vrijheid van meningsuiting, maar van zodra er geweld wordt gebruikt tegen politieagenten en er schade wordt aangebracht aan gebouwen moet er hardhandig opgetreden worden. Dan geldt er zero tolerance voor iedereen die overlast creëert’, verklaart Close. ‘Het is geen wedstrijd, maar van zodra een groep enkel wil verwonden, wordt er opgetreden. Hoe die agent in het filmpje dat interpreteert, is nog iets anders.’

Incidenten

‘Wij betreuren de uitlatingen in het filmpje ten zeerste’, zegt politiewoordvoerder Ilse Van De Keere. ‘Als politie is het de bedoeling om onze opdrachten in eer en geweten uit te voeren.’ Volgens de politiewoordvoerder werd er op een gegeven moment wel de opdracht gegeven van de korpschef in overleg met de burgemeester om een maximum aantal mensen die vernielingen aanrichtten aan te houden.

Zondag verliep de ‘Mars tegen Marrakech’ zonder noemenswaardige incidenten, tot na de afloop van de speeches. De mensenmassa ging toen uiteen en heethoofden, vooral hooligans, kwamen uit de menigte om amok te maken. Daarbij probeerden ze het Berlaymontgebouw binnen te dringen en bekogelden ze de politie.

Bij de Mars van zondag werden 97 aanhoudingen verricht, waarvan zes gerechtelijke arrestaties.