Energiefactuur volgend jaar lager door dalende distributienettarieven
Foto: Photo News

De distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen volgend jaar gemiddeld met 46 en 25 euro voor de gezinnen. Dat meldt de Vreg.

De Vreg heeft de distributienettarieven voor 2019 goedgekeurd. Voor elektriciteit is het de tweede daling op rij, voor aardgas was er in 2018 nog een stijging.

Ook voor de kmo's is er goed nieuws. Zij betalen in 2019 gemiddeld 586 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 83 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas.

Wat zijn distributienettarieven?

De distributienettarieven zijn de tarieven die u betaalt voor de aanleg en het onderhoud van de netten voor het vervoer van energie tot bij u thuis of tot bij uw onderneming. Zij worden via de factuur van de energieleverancier aan u doorgerekend. De distributienettarieven zijn dus een deel van de energiefactuur.

Wat betekent een en ander voor een gemiddeld gezin?

Een gezin met een tweevoudige meter en een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh/jaar betaalt gemiddeld 413 euro (inclusief btw) aan distributienettarieven in 2019 of 46 euro minder dan in 2018. Voor een aardgasverbruik van 23.260 kWh/jaar dalen de distributienettarieven gemiddeld met 25 euro. Dit betekent een totale besparing van 71 euro in 2019.

De situatie verschilt afhankelijk van de woonplaats en de distributienetbeheerder die daar actief is, maar overal in Vlaanderen is er wel een daling van de distributienettarieven.

De grootste daling is voor de West- en Oost-Vlamingen die aangesloten zijn bij Gaselwest. Een gemiddeld gezin ziet er zijn elektriciteits- en gasfactuur met gemiddeld 87 euro dalen. Zij blijven wel de allerhoogste distributienettarieven betalen.

Het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen gaat trouwens gemiddeld 8 procent lager.