Waarom het WK hockey niet te zien was op de VRT
Het feestje dat niet live te zien was op de openbare omroep. Foto: Photo News

Frank van Laeken, sportcolumnist bij deze krant, vond het een ‘pijnlijke vaststelling’ - en hij is niet alleen. Wie gisteren de Red Lions het WK hockey wou zien winnen van de Nederlanders, kon alleen terecht bij de Nederlandse openbare omroep of bij Play Sports. Dat betaalkanaal was voor een keer wel toegankelijk voor alle Telenetklanten - wie geen digitale tv via Telenet kijkt, kon dus alleen bij onze noorderburen terecht. Hoe komt het dat zo’n historische finale wel op de Nederlandse publieke omroep te zien was maar niet op Eén of Canvas?

‘De uitzendrechten voor live televisie zaten niet bij ons’, vertelt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. ‘Online en op de radio hebben we wel live verslag uitgebracht. Om 16 uur hebben we in Sporza op zondag een ruime samenvatting gegeven, en daarna ook in Sportweekend en de journaals. Eddy Demarez was het hele tornooi als reporter ter plaatse. Uiteraard hadden we graag de wedstrijd live uitgezonden, maar uitzendrechten van sport zijn gegeerd dus is het helaas een realiteit dat live sportuitzendingen soms erg versnipperd zitten.’

In het Vlaamse mediadecreet staat dat ‘evenementen van aanzienlijk belang voor de samenleving’ niet achter een betaalmuur mogen staan. In dat lijstje van evenementen staan onder alle wedstrijden van de Rode Duivels en het WK wielrennen bij de mannen. Het WK hockey staat daar (voorlopig) niet tussen.