Nederlandse premier Rutte: ‘We moeten Nederland beschermen door compromissen te sluiten’
Nederlandse premier Mark Rutte Foto: ISOPIX

‘Kom naast ons staan in plaats van tegenover ons’, roept de Nederlandse premier Mark Rutte Nederlanders op die ‘alleen met zichzelf bezig zijn en eerst denken aan hun eigenbelang’. Met een open brief trapt hij zo de verkiezingscampagne in Nederland af.

Momenteel heeft de regering-Rutte de meerderheid in de Eerste Kamer. Dat kan na de provinciale verkiezingen op 20 maart veranderen. Het is niet de eerste keer dat Rutte een open brief schrijft als onderdeel van de verkiezingscampagne voor zijn liberale partij VVD.

De Nederlandse premier Rutte schrijft dat hij Nederland ziet als een breekbare vaas die alle Nederlanders vasthouden ‘die niet alleen voor zichzelf en de mensen om hen heen een mooi leven willen, maar die ook bijdragen aan het geluk van een ander’.

‘Kom naast ons staan in plaats van tegenover ons’, roept Rutte de mensen op die ‘alleen met zichzelf bezig zijn en eerst denken aan hun eigenbelang’. Die mensen maken het vaasje kapot door er te hard aan te trekken. Rutte verwijst onder andere naar de Brexit in Groot-Brittannië. ‘Daar hebben de politici en de inwoners vergeten wat ze samen bereikt hadden. Nu zitten ze in de chaos.’

Tegenstellingen

Volgens Rutte hebben de Nederlanders veel om trots op te zijn, te beschermen en mooier te maken. ‘Ik zie Nederland als een teer bezit dat van ons allemaal is. Een land dat niet perfect is maar waar we wel altijd stappen vooruit zetten.’ Hij is trots op solidaire mensen. ‘Zij maken Nederland mooier. Sterker nog: zij zijn Nederland.’

Volgens de premier mogen Nederlanders hun land niet als vanzelfsprekend zien. Er moeten compromissen gesloten worden om het land te beschermen. Hij wil problemen op een ‘verstandige manier’ oplossen. ‘Het is gemakkelijk om verschillen uit te vergroten tot harde tegenstellingen’, zegt hij. Op die manier valt hij de oppositiepartijen aan zonder ze bij naam te noemen.

Nederlandse premier Rutte: ‘We moeten Nederland beschermen door compromissen te sluiten’
Foto: rr