Reynders waarschuwt: op motie van wantrouwen volgt een land zonder bestuur
Foto: Photo News

Als de oppositie een motie van wantrouwen indient en goedkeurt, dan volgt het ontslag van de regering en dan kan er niets meer in dit land, zo waarschuwt MR-vicepremier Didier Reynders.

De regering is niet van plan om dinsdag het vertrouwen aan het parlement te vragen, zegt MR-minister Didier Reynders op Radio 1. Logisch, vindt hij, de regering heeft nu eenmaal geen meerderheid.

Hij blijft erbij dat de regering best dossier per dossier een meerderheid zoekt, zoals bij het Migratiepact waarbij de linkse oppositie de regering steunde. Zo vindt hij dat de N-VA nu de begroting moet steunen – als de partij coherent is met zichzelf – en daarna is misschien de steun mogelijk van de groene partijen bij nieuwe klimaatmaatregelen.

Wordt de regering dan de speelbal van de oppositie? Reynders vindt van niet en wijst erop dat de regeertermijn toch bijna verstreken is. ‘We zijn aan het einde van de legislatuur: we hebben al veel sociaal-economische hervormingen afgewerkt. Voor ons is het belangrijk de begroting goedgekeurd te zien in het voltallige parlement en daarna volgen nog een paar dossiers. Dat zijn er niet zo heel veel meer.’

Lopende zaken 

Maar als de oppositie woensdag een motie van wantrouwen indient en die krijgt een meerderheid achter zich, dan is het natuurlijk gedaan, weet Reynders.

‘Dan geeft de regering haar ontslag, belanden we in lopende zaken en heeft de regering geen enkele capaciteit meer om nog iets te doen.’

Dat laatste betekent niet noodzakelijk dat er meteen nieuwe verkiezingen komen, weet Reynders. Maar dat deze regering in lopende zaken gaat tot in mei, vindt hij eigenlijk ook geen optie.