Onderzoek naar extreemrechtse cel bij Duitse politie
Themabeeld Foto: Daniel Karmann/dpa

In Duitsland is een onderzoek gestart naar vijf politiemensen die ervan beschuldigd worden een extreemrechtse cel te hebben gevormd.

De vijf zouden foto’s van Hitler en hakenkruisen via een WhatsApp-groep gedeeld hebben. Ze zouden ook de dochter van een advocate van Turkse herkomst hebben bedreigd met de dood. Dat melden de Duitse media.

De vier mannen en vrouw om wie het gaat zijn voor de duur van het onderzoek geschorst. De zaak kwam aan het licht begin augustus. Toen kreeg de advocate Seda Basay-Yildiz een dreigbrief met daarin de bewoordingen ‘rotte Turkse zeug’ en ‘vereniger van islamitische militanten’. In de brief wordt ook gedreigd met het vermoorden van haar 2-jarige dochter. ‘Trap het af nu het nog kan’, besloot de zender.

De fax was ondertekend met ‘NSU 2.0’, een verwijzing naar een neonazistische terreurgroep uit de jaren negentig die toen acht Turkse immigranten doodden. De advocate krijgt wel vaker dreigbrieven, maar nooit met zulke persoonlijke dreigementen. Ze heeft de brief overgemaakt aan de politie omdat de voornaam van haar dochter werd genoemd en haar privé-adres vermeld werd.

De politie kon achterhalen dat de daders toegang hadden tot een computer van een politiekantoor in Frankfurt. Vervolgens werden de telefoongesprekken en de harde schijven van de computers van de vijf politiemensen doorzocht. Dat bracht hun neonazistische sympathieën aan het licht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in