Red Lions door het dolle heen na wereldtitel: “Als ik morgen sterf, zou het niet eens erg zijn”
Foto: AP

Na enkele jaren van net niet, hebben de Red Lions hun doel om een groot toernooi te winnen eindelijk waar kunnen maken. In een zenuwslopende finale van het WK hockey in India versloeg België Nederland na shoot-outs met 3-2. Aanvaller Florent Van Aubel en doelman Vincent Vanasch waren de grote helden en hielpen de Red Lions met de winnende goal en save aan de langverwachte wereldtitel.

LEES OOK. Goud voor België op WK hockey! Red Lions triomferen in historische finale na spectaculaire shoot-outs

“Dit is de mooiste dag van mijn leven. Als ik morgen sterf, zou het niet eens erg zijn. Het is een prachtige dag voor het Belgische hockey”, lachte de 22-jarige Victor Wegnez, heel de wedstrijd lang bikkelend op het drukbevolkte middenveld.

In een gesloten finale van het WK lag bij beide ploegen de nadruk vooral op nauwkeurig verdedigen. “Vincent heeft nauwelijks ballen moeten pakken, maar de keeper aan de andere kant ook niet. Zoals altijd draait het in zo’n wedstrijden om kleine details. Drie jaar lang zaten de details ons niet mee, maar vandaag is alles in zijn plooi gevallen.”

Sinds de Nieuw-Zeelander Shane McLeod in 2015 bondscoach werd bij de Red Lions, kent het Belgische hockey een steile opmars. Wegnez erkent dat de coach een groot aandeel heeft in het succes. “In het team hadden we vroeger vaak een offday tegen grote tegenstanders. Met Shane McLeod is het anders. Hij is een grote meneer, die ons drie fantastische toernooien heeft bezorgd. De eer komt hem absoluut toe”, benadrukt de middenvelder van Racing.

Red Lions door het dolle heen na wereldtitel: “Als ik morgen sterf, zou het niet eens erg zijn”
Foto: BELGA

Shane McLeod had vooraf al het volste vertrouwen

De Red Lions waren unaniem vol lof over hun coach Shane McLeod nadat ze de grote prijs pakten waar ze al zo lang naar snakten.

“Het staat in de sterren geschreven dat we gaan winnen”, zei de Nieuw-Zeelandse coach tegen zijn spelers voor de wedstrijd en hij herhaalde dat nog eens net voor ze de allesbeslissende shoot-outs gingen nemen. Door het onwrikbare vertrouwen van McLeod in zijn manschappen, kregen de spelers vleugels en konden ze in de shoot-outs zelfs van een 2-0 achterstand terugkeren.

In de finale botste België op een stug Nederland, beseft ook McLeod. “We moeten ons hoedje afdoen voor Nederland. Ze hebben misschien defensiever gespeeld dan ze normaal doen, maar dat is normaal in zo’n gesloten en nerveuze wedstrijd”, complimenteert McLeod onze Noorderburen.

Arthur Van Doren, beste speler van het WK, looft teamprestatie

Centrale verdediger Arthur Van Doren heeft een dijk van een WK achter de rug. Als leider in de verdediging van de kersverse wereldkampioen, is de 24-jarige Van Doren ook beloond met de trofee van beste speler van het toernooi. Volgens Van Doren verdient het hele team de prijs.

“Ik kan niet trotser zijn. We hebben getoond dat de beste speler het team is. We hebben dat getoond tegen Duitsland, Engeland en vandaag opnieuw. Ik ben vereerd, maar het hele team zou deze prijs eigenlijk moeten krijgen”, looft de beste hockeyspeler van de wereld in 2017 de prestatie van zijn teamgenoten.

Red Lions door het dolle heen na wereldtitel: “Als ik morgen sterf, zou het niet eens erg zijn”
Foto: EPA-EFE

In de finale tegen Nederland speelde de defensie van de Red Lions een belangrijke rol. Volgens Van Doren was het een moeilijke wedstrijd. “Het was een heel gesloten partij. Dat hadden we ook verwacht. Nederland is een heel goed team, dat hebben ze ook in het toernooi meermaals getoond. We hebben getoond dat in team spelen essentieel was. In de shoot-outs kon het voorbij zijn. Maar elke keer stond er wel iemand op. Dat is een team”, aldus de speler van het Nederlandse Bloemendaal.

In de halve finale tegen Engeland speelden de Red Lions met een zwarte rouwband om de arm om hun medeleven te betuigen aan aanvaller Simon Gougnard, die net voor de wedstrijd te horen kreeg dat zijn vader overleden was aan een slepende ziekte. Gougnard besliste zelf om toch te spelen en loodste met een sterke prestatie de Belgen mee naar de wereldtitel. Een prestatie waar Van Doren enorm veel respect voor heeft. “Simon heeft getoond dat hij op een uitzonderlijk niveau kan presteren onder alle omstandigheden. We hebben voor hem en zijn familie gespeeld”, eert Van Doren zijn teamgenoot.

Ook Florian Van Aubel, samen met Vincent Vanasch de held van de shoot-outs, beschouwt het team als een familie. “In zo’n omstandigheden probeer ik me altijd vrij te maken van de druk van het moment. Ik denk aan mijn familie en mijn verloofde. Na mijn 2e shoot-out dacht ik ook aan mijn tweede familie, dit team”, aldus een emotionele Van Aubel.

Kapitein Thomas Briels is fier

Red Lions-kapitein Thomas Briels is in de wolken met de wereldtitel. “De jongens hebben ontzettend hard gewerkt om dit te bereiken. Soms win je finales, soms verlies je. Maar je wordt niet elke keer wereldkampioen en nummer een op de wereldranglijst”, aldus een fiere Briels.

Op het einde van het toernooi, werden ook enkele Belgen speciaal in de spotlights gezet. Centrale verdediger Arthur Van Doren werd verkozen als beste speler van het toernooi, een prijs die hem 500.000 Indische Roepies (6.150 euro) oplevert. Doelman Vincent “The Wall” Vanasch kreeg de trofee van man van de finale, goed voor 50.000 Roepies (615 euro), en Alexander Hendrickx sluit het WK af als gedeeld topschutter met de Australiër Kieran Govers, beiden goed voor zeven doelpunten. Alle premies voor de Red Lions komen bovenop de beloofde wereldtitelpremie van 100.000 euro door oud-international Rene Pirlot. .

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in