Braziliaanse spirituele ‘genezer’ meldt zich na klachten seksueel misbruik
Meer dan driehonderd vrouwen beschuldigen de Deus van misbruik Foto: AFP

De Braziliaanse zelfverklaarde spirituele genezer Joao Teixeira de Faria, beter bekend als Joao de Deus, heeft zich aangegeven bij de politie nadat hij beschuldigd is geworden van seksueel misbruik.

Meer dan driehonderd vrouwen hebben de Braziliaanse zelfverklaarde spirituele genezer Joao de Deus - echte naam: Joao Teixeira de Faria - beschuldigd van seksueel agressie. Er liepen klachten tegen hem binnen uit onder meer ons land, Duitsland, Australië, Bolivia, de Verenigde Staten en Zwitserland.

De 76-jarige man, die claimt te beschikken over bovennatuurlijke gaven, moest zich zaterdag melden bij de politie, maar kwam niet opdagen. Er was bovendien bijna acht miljoen euro van zijn rekening gehaald. Vandaag meldde hij zich dan toch.

Volgens zijn advocaat, Alberto Toron, zijn de beschuldigingen uit de lucht gegrepen en zou hij morgen een beroep indienen.

Faria is wereldwijd bekend. Onder meer de Amerikaanse tv-ster Oprah Winfrey maakte vijf jaar geleden een lovende reportage over zijn helende methodes. Sinds 1976 kwamen er Brazilianen en buitenlanders - ook uit ons land - naar zijn spirituele centrum in Abadiana.

De bal ging aan het rollen in een talkshow op TV Globo. De Nederlandse choreograaf Zahira Lieneke Mous was een van de vrouwen die getuigde over haar verkrachting. Dat zou tijdens een ‘helende sessie’ gebeurd zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in