May maakt brandhout van oproep Tony Blair, die nieuw Brexit-referendum wil
Theresa May Foto: REUTERS

De Britse eerste minister Theresa May heeft zwaar uitgehaald naar ex-premier Tony Blair, die oproept tot een nieuw Brexit-referendum.

‘Het feit dat Tony Blair naar Brussel gaat en er onze onderhandelingen ondermijnt door te pleiten voor een tweede referendum, is een belediging voor de functie die hij heeft uitgeoefend en het volk dat hij heeft gediend’, aldus May aan BBC. Volgens Blair zou een tweede referendum de impasse in het Verenigd Koninkrijk kunnen doorbreken. ‘Want nu heeft de regering nergens controle over’, zei Blair. ‘Niet over de agenda, niet over de uitkomst, en al zeker niet over wat er gebeurt na de uitkomst.’

May reageerde vlijmscherp: ‘Te veel mensen willen het Brexit-proces saboteren om hun eigen politieke belangen te verdedigen in plaats van het nationaal belang te dienen’. Zijzelf benadrukt te blijven strijden voor ‘een goed akkoord voor het Verenigd Koninkrijk’.

Tweede referendum

Enkele Britse media schreven intussen dat men achter de rug van May bezig zou zijn om de mogelijkheden van een tweede referendum af te toetsen. Dat werd snel ontkend door onder meer Gavin Barwell, de kabinetschef van May. Hij liet weten dat hij zondag een kerstboom gaat versieren, en dus niet een boompje zal opzetten over een tweede referendum.

David Lidington, de nummer 2 van de regering die ook genoemd werd in de mediaberichten, verwees enkel naar zijn verklaringen van afgelopen maandag. Hij zei toen dat een tweede volksraadpleging niet noodzakelijk zou leiden tot een definitieve oplossing.