De Crem sluit vervroegde verkiezingen niet uit
Foto: Photo News

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem (CD&V) hoopt dat de huidige regering, Michel II, kan doorgaan tot de verkiezingen in mei. Toch houdt hij rekening met een val. ‘Het is niet uitgesloten dat we in lopende zaken gaan’, aldus De Crem in De Zevende Dag.

Pieter De Crem heeft nog veel op tafel liggen, zoals de rol van de burgemeesters versterken, het loonakkoord, de lastenverlaging en beslissingen over de welvaartsenveloppe. Als het van De Crem afhangt, gaat de regering door tot mei.

‘Ik denk niet dat het een marionettenregering wordt’, aldus de minister. Hij beseft wel dat het niet gemakkelijk wordt. ‘Het wordt sowieso een permanente diplomatieke conferentie.’ De regering-Michel II moet namelijk voor elk dossier afzonderlijk een meerderheid zoeken. De Crem denkt wel dat N-VA zich niet zal kanten tegen voorstellen die hun eigen ministers eerder lanceerden.

‘Dit wordt een moeilijke week.’ De Crem merkt ook de veranderende sfeer bij N-VA. ‘Als N-VA naar vervroegde verkiezingen wil, dan kan ik me niet langer van de indruk ontdoen dat N-VA in de kaart van de PS speelt, die ook vervroegde verkiezingen wil’, aldus De Crem in De Zevende Dag. De Crem is niet de eerste die aanhaalt dat N-VA in de kaart van de PS speelt. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo ging hem voor.

Als er vervroegde verkiezingen komen, denkt De Crem dat de Vlaams-nationalisten er beschadigd uit zullen komen. ‘Mensen liggen niet wakker van vervroegde verkiezingen, ze willen dat er bestuurd wordt. Ik zal dat doen. Dan zien we wel wat er deze week gebeurt.’

CD&V is volgens de minister niet bang voor nieuwe verkiezingen. ‘We voelen ons gesterkt door het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in