Internationale gemeenschap is het eens over spelregels toepassing Klimaatakkoord van Parijs
COP24- voorzitter Michal Kurtyka toont zich tevreden dat er een akkoord bereikt is. Foto: REUTERS

De afgevaardigden van zo’n 200 landen die bijeen zijn op de Klimaatconferentie in het Poolse Katowice hebben zaterdag de spelregels aangenomen voor de toepassing van het Akkoord van Parijs over de beperking van de opwarming van de aarde.

De conferentie eindigt zo 24 uur later dan voorzien. Het einde van de besprekingen werd met een staande ovatie begroet door de deelnemers.

De overeenkomst getuigt niet van veel ambitie. Er zijn geen nieuwe engagementen aangegaan door de landen om hun doelstellingen voor de beperking van de uitstoot van broeikasgassen scherper te stellen.

De EU beloofde de inspanningen op te voeren, maar zelfs binnen de EU was er tegenstand. Ook ons land kon woensdag niet meetekenen omdat de Vlaamse regering niet akkoord gaat.

Ngo’s bezorgd

Ngo’s trokken al aan de alarmbel om het moeizame akkoord. ‘We zijn erg bezorgd’, zei Wendel Trio, directeur van het Climate Action Network, zaterdag in De Standaard. ‘De tekst die voorligt, geeft geen sterk signaal dat de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2020 drastisch omlaag moet.’

De Klimaatcoalitie, een koepelvereniging van milieu-ngo’s, wees dan weer op de beperkte ambitie van ons land. ‘België heeft een kans gemist om zich in de strijd tegen de klimaatwisseling te profileren als een verantwoordelijk en ambitieus land’, klonk het zaterdagmiddag.

De Klimaatcoalitie herinnert eraan dat premier Charles Michel begin deze week in Marrakech claimde dat België, inzake het migratievraagstuk, ‘aan de juiste kant van de geschiedenis staat’. Maar of dat ook voor het klimaatbeleid geldt, ligt nog open, luidt het.