Ook Jambon zet deur open voor vervroegde verkiezingen
Foto: BELGA

Na Bart De Wever zet ook voormalig N-VA-minister Jan Jambon de deur op een kier voor vervroegde verkiezingen. ‘Verkiezingen is de meest zuivere vorm om het bestuur opnieuw in handen te nemen’, zegt hij zaterdag aan VTM Nieuws.

Volgens Jambon zijn verkiezingen de enige zuivere manier om een einde te maken aan de huidige politieke verwarring. ‘Ik denk dat dit feuilleton best stopt. Ik denk dat het in deze situatie, waarbij er een regering is die nauwelijks 52 van de 150 zetels in de Kamer heeft, het elke keer een eigenaardige situatie gaat zijn. Ik constateer dat er heel weinig ruimte is om te manoeuvreren en dat naar de kiezer gaan misschien toch wel de beste oplossing is. Als het systeem vast zit, is het logisch dat je naar de kiezer gaat.’

Stuur in handen

Vrijdag stuurde N-VA-voorzitter Bart De Wever al een gelijkaardige boodschap de wereld in. ‘Ofwel gaat deze regering opnieuw besturen, ofwel zie ik ook geen uitweg meer’, zei hij vrijdag aan VTM Nieuws.

De Wever maakte duidelijk dat de N-VA de minderheidsregering Michel-II enkel wil steunen als N-VA van buitenaf het stuur in handen mag nemen. ‘Men zal mij moeten overtuigen met dingen die ik graag heb, niet met dingen die ik niet graag wil hebben’, zegt De Wever.

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) zei het in La Libre Belgique zelfs nog scherper: ‘Als hij de steun van de N-VA wil, zal hij onze handpop zijn’, zegt Jambon.